ZieZo beurs 2007

Zaterdag 03 Februari 2007 om 17:11

De afgelopen drie dagen organiseerde de vereniging ZieZo samen met Stichting Oogfonds in Houten de twaalfde jaarlijkse ZieZo beurs, een inkijkje in de wereld van de visueel beperkte mens en alle hulpmiddelen die voor deze doelgroep worden ontwikkeld. De vele stands en workshops maken het tot een boeiende beurs voor iedereen die (zoals wij) met deze materie te maken heeft.

Een heel interessante workshop werd gegeven door Anja Ligtenberg, een bekend documentairefotografe die een aantal jaren in New York woonde en daar kennis maakte met het “Seeing With Photography Collective”, een collectief blinde en ziende fotografen waar ze sindsdien lid van is. In haar workshop 'schilderen met licht' introduceerde zij een van de technieken die dit collectief heeft ontwikkeld. Rineke, Joëlle en ik maakten het vanmorgen mee.

Workshop
Anja legt uit hoe de methode werkt. Het beeld wordt in het totale donker stukje voor stukje opgebouwd gedurende een belichtingstijd van circa 10 minuten. Er worden zaklampjes gebruikt voor de belichting. De foto bevat straks alleen die delen die met een zaklamp werden verlicht, er is geen beeld op plaatsen waar het licht niet scheen. Door de lage lichtopbrengst van de zaklampjes moet je het model van dichtbij bestrijken: je 'schildert' met licht op enkele centimeters van het te belichten oppervlak. De deelnemers bespreken en beschrijven wat zij in de foto willen en Anja legt uit hoe ze dit gaan belichten. Anja geeft aan wat de randen van het beeld zijn, het model en de belichters nemen hun posities in en de lichten gaan uit. Tien minuten geconcentreerd werken - en dan wordt het resultaat (dat dankzij de Polaroid 55 positief/negatief film direct klaar is) collectief bekeken en besproken.

Dat resultaat lag verrassend dicht bij het beeld dat we als groep voor ogen hadden. Een hele creatieve workshop!


Hiervoor: "Klimaat" | Hierna: "UPC gaat content filteren" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Gebruikte Tags: , ,

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!