Madonna vs. Groenenboom

Dinsdag 08 Mei 2007 om 08:43

Stel nu dat Marokkaanse jongeren een vrouw van tachtig in een rolstoel omver trappen en haar tasje meenemen. Dat zou ik absoluut niet verdragen. Dan zou ik mijn revolver trekken, in de lucht schieten en roepen: 'Blijf staan, politie'. En als dat niet gebeurde, schoot ik in hun been.

Willem Groenenboom, de 63-jarige predikant die vorig jaar vlak voor het concert van Madonna in de ArenA een bommelding deed in een poging de kruisigingsact te voorkomen, had de clusterbommen waar hij mee dreigde ter plekke verzonnen. Uiteraard, ben je dan geneigd te zeggen. Maar bij de huiszoeking dook wel een revolver op, die de man soms meenam als hij ging winkelen. Groenenboom ziet zichzelf als een Petrus, in zijn woorden 'een haantje de voorste die moest leren zich in te houden'. Toegegeven, uit de bijbel blijkt dat Petrus een kort lontje had. Maar verder zie ik geen enkel raakvlak...

Wel zie ik een overeenkomst tussen Madonna en Groenenboom. Beiden hebben een sterke wil, beiden maken zich druk om wat in hun ogen onrecht is, beiden zijn bereid te provoceren om hun boodschap door te laten dringen. Maar daar houdt de gelijkenis op. Madonna kiest voor een geweldsloze verwijzing naar het lijden en sterven van Jezus en geeft haar publiek de boodschap mee: dáár komt de redding vandaan. De dominee daarentegen dreigt dood en verderf te zaaien onder de concertbezoekers.

Daarmee komt een basisvraag naar boven, een vraag die Petrus zichzelf ongetwijfeld ook vaak gesteld zal hebben: What Would Jesus Do?


Hiervoor: "Power to the People?" | Hierna: "Psalmen voor Nu - Tivoli 2007" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for terp

Ze beide vergeven

terp ( E-mail ) · 08-05-’07 09:00 · Reageer op terp

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Amen! Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 08-05-’07 10:10 · Reageer op Gert Jan

gravatar for terp

Nee, leer mij m’n Vader kennen, die vergeeft echt iedereen, soms denk je wel eens die is niet goed… of zijn wij het…

terp ( E-mail ) · 08-05-’07 10:57 · Reageer op terp

gravatar for Mutti
In reactie op : [terp:1] Hoe weten jullie dat zo zeker, dat Jezus ze beiden vergeven zou hebben? Ik ken namelijk ook nog een andere Jezus. Namelijk de Jezus die, niet bepaald zachtzinnig, het tempelplein schoon veegde, en de Jezus die de vijgenboom voor altijd vervloekte, of de Jezus die de mensen uit zijn tijd wit gepleisterde graven noemde en adderengebroed (kinderen van de duivel). Mutti (URL) · 09-05-’07 12:53 · Reageer op Mutti

gravatar for terp

…als ze d’r om vragen. Ik kan niet in de harten van beide kijken, maar 1 ding weet ik wel: De vergeving ligt al(lang) klaar, nu zij/wij nog.

terp ( E-mail ) · 09-05-’07 13:24 · Reageer op terpVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!