Wat is je e-mailadres? En je wachtwoord?

Maandag 23 Juli 2007 om 13:52

Zo af en toe zie je een vraag op een website voorbij komen waar je mond van openvalt. Vanmiddag overkwam me dat bij Facebook, de nieuwste hype. Facebook is een social community zoals er zovelen zijn, maar het is helemaal hip en er schijnen features in te zitten die je als 'interactive media man' gezien moet hebben, dus was het de hoogste tijd om me te registreren.

Met mijn Hotmail account mocht dat niet - op zich al raar. Mijn zakelijke e-mail vonden ze wel OK. Zodra ik mijn registratie had bevestigd kwam ik in een onbeveiligde(!) omgeving terecht waarin Facebook me vroeg mijn e-mailadres en wachtwoord op te geven voor een keur aan e-mailservices: Gmail, Yahoo, Hotmail, MSN, noem maar op. De motivatie achter die vraag: met behulp van die gegevens kan Facebook in je adresboek kijken of er al vrienden of collega's van je bij een van hun netwerken is aangesloten en je met hen in contact brengen. Blijkbaar is een Hotmail account daarvoor wél goed genoeg, maar het meest schokkende is natuurlijk: hoe háál je het in je hoofd om aan een compleet willekeurige vreemdeling (want laten we wel wezen, wie is Facebook?) je e-mailadres met wachtwoord af te geven? Hoe durven ze het überhaupt te vragen? Het enkele feit dat ze er een aparte service voor hebben gebouwd doet me vermoeden dat hele volksstammen nog zo dom zijn om die gegevens af te geven ook.

We leven in een rare wereld. Als Facebook bij je zou aanbellen met de vraag of ze je privépost even mogen lezen om te kijken of er misschien nog iemand bij zit die jij kent, zou je meteen de politie bellen. Online kijkt niemand er van op als een bedrijf je privécorrespondentie en adresboek wil bekijken. Als Tante Es aan haar studiogasten vraagt "Wie is je vader, wie is je moeder?" ervaren we dat als een beetje intieme vraag. Maar ondertussen weet Google meer van jou, je familie, vrienden, hobbies en interesses dan jij van jezelf weet en niemand vindt dat vreemd. Op internet is blijkbaar elk besef van privacy vervlogen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens komt binnenkort met een campagne over privacy op Internet (zie deze uitzending van Netwerk), waarvoor tien nog niet nader toegelichte gouden regels zijn bedacht. Ik vraag me af of het niet te laat is.

Hiervoor: "Weekend dump" | Hierna: "Presidential powers" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for terp

sinds Genesis 3 is de wereld is meer hetzelfde, helaas…

terp ( E-mail ) · 23-07-’07 14:09 · Reageer op terp

gravatar for Huib

Tja dat kan je via Hyves ook doen…. gmail,hotmail,yahoo en weet ik veel allemaal laten uitpurren….
Dus ze zijn er niet uniek in… Vreemd is het wel…

Huib · 24-07-’07 14:15 · Reageer op Huib

gravatar for Sjaak Laan

Mensen ervaren blijkbaar het vragen om je emailadres en wachtwoord niet hetzelfde als het vragen van privépost aan de deur. Waarom ervaren ze dat anders? Ik denk omdat er aan de deur een persoon staat, en dat je bij Facebook met een machine te maken denkt te hebben.
Terecht merk je op “Wie is Faceboek”, dus wie zit erachter, en wie kan meekijken. De meeste mensen hebben denk ik dat besef niet. Men denkt met een machine te maken te hebben, zonder geheugen of zonder slechte bedoelingen.

Sjaak.

Sjaak Laan ( E-mail ) (URL) · 25-07-’07 14:16 · Reageer op Sjaak Laan

gravatar for lijn

En mail van facebook gaat linea recta m’n spambox in, merkte ik zojuist ;)

lijn (URL) · 25-07-’07 17:02 · Reageer op lijn

gravatar for Mutti
In reactie op : Iemand drong er nogal bij me op aan om me aan te melden bij Hyves… en ik bezweek. Waarna ik bestookt wordt met allerlei mailtjes met het verzoek om m’n weblog, m’n adresboek en dergelijke te tonen… Nu nog even kijken hoe ik er weer vanaf kom! :-( Heb ik nog niet kunnen vinden. Mutti (URL) · 26-07-’07 11:51 · Reageer op Mutti

gravatar for Marina

Jeetje, da’s wel veel werk. Misschien kun je anders hier even je gegevens neerzetten, dan doen wij het wel even voor je. :-)

Marina (URL) · 27-07-’07 18:26 · Reageer op Marina

gravatar for Joëlle

Ik weet wat voor optie’s u heeft aangevinkt oma, want daar heb ik nooit last van gehad. ;-)

het verwijderen van de hyve moet mogelijk zijn, heb t zelf namelijk ook eens gedaan. Maar hoe, dat kan ik ook niet meer vinden.. hm… Vreemd..

Joëlle (URL) · 28-07-’07 09:36 · Reageer op JoëlleVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!