Pivot wordt Pivotx 2.0 Alpha 1

Zondag 25 November 2007 om 23:02

Veel hipper kun je een naam toch niet maken, lijkt me. Opgeklopte lucht galore. Maar, zult u zeggen, 'is het dan allemaal lucht en leegte, GJ, dat Pivotx gedoe?' En dan zal ik zeggen: 'Neen, driewerf neen! Het is juist baie goed.' Kijkt u zelf maar.

Op een supergeheime testlocatie staat Px2.0A1 in een functionele test warm te draaien om wellicht op enig moment ook als tool achter KolesQueeste te gaan fungeren. Dochter Joëlle mocht al even een blik achter de schermen werpen en riep spontaan over de MSN: 'andere indeling, maar wel zo helder dat je 't in een keer te pakken hebt. Ik zit met open mond naar het media management te kijken. Vet overzichtelijk allemaal!' Gelooft u mij, dan doe je als ontwikkelaar iets goed.

En... mocht u bij het bekijken van de screenshots (terecht) allemaal oude KQ posts menen te herkennen en dientengevolge denken dat ik er meer mee te maken heb, dan kan ik u verzekeren dat zulks geenszins het geval is. Bob heeft een keer als reddende engel opgetreden en een stuk of 1000 postjes van KQ aan de vergetelheid ontrukt door de flat files te recoveren. Uit die bestanden is geput toen wat vulling gewenst was voor de ontwikkelomgeving van Pivotx 2.0. C'est tout.

Terzijde: die flat files zijn mijn enige bedenking. Waar menige weblogger meent een database nodig te hebben, wil ik het liefst juist flat files. En Pivotx 2.0 Alpha 1 ondersteunt die nog. Nog. Maar het is nog niet zeker of toekomstige versies dat ook zullen gaan doen. Pivotx geeft namelijk de voorkeur aan een database en de kans is aanwezig dat Pivotx voortaan - net als vrijwel alle andere weblogtools - een MySQL database vereist. Het heet vooruitgang, en dat zal het in veel gevallen ook wel zijn, maar niet voor mij. Ah well, we zullen zien. Vooralsnog was Pivot altijd het best denkbare stuk gereedschap voor mijn weblogs, in die zin dat het naadloos aansloot op mijn wensen en alles kon. Pivotx 2.0 is een veelbelovende volgende stap!

Hiervoor: "Raymond Crowe - schaduwspel" | Hierna: "Some Surprise" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Kobus

Databases zijn irritant! Met weblogs dan. Met Joomla, oke, Kan ik nog inkomen. maar Pivot terwijl je ‘t allemaal net zo makkelijk in flatfiles hebt. Sowieso zal dat weer een ontmoediging zijn voor de gemiddelde noob. ;)

Zeg ik dan hea, met m’n web-log.nl. :P

Kobus ( E-mail ) (URL) · 25-11-’07 23:40 · Reageer op Kobus

gravatar for Bob

In ieder geval tot 2.0 final zullen de ‘flat files’ ondersteund worden. Daarna gaan we evalueren hoeveel mensen het gebruiken tegeonver mysql. Als het een aanzienlijk percentage is, blijft het gewoon ondersteunt in latere versies.

Bob · 26-11-’07 12:09 · Reageer op Bob

gravatar for Marina

Gert Jan, zeg eens… de vorige keer zei je dat ik het na een kwartiertje wel door zou hebben en snapte ik het na drie dagen nog niet. Hoe lang ga ik er dit keer over doen? :-D

(Bob, dit zegt natuurlijk niets over jou en jouw briljante uitvindingen. Ik ben zelf gewoon een beetje een kneusje.)

Marina (URL) · 26-11-’07 21:21 · Reageer op Marina

gravatar for Joëlle

Ach Marina, zélfs ik snap het, dat moet toch genoeg zeggen? :D

Joëlle (URL) · 26-11-’07 23:34 · Reageer op Joëlle

gravatar for Andreas

Tja, het klinkt leuk die flatfiles, maar waarom weer ik niet, maar bij mij doen ze het nooit. Dus doe mij maar mysql. Dat werkt in ieder geval. :)

Nu dus ook op mijn site geintroduceerd.

Andreas (URL) · 29-11-’07 08:25 · Reageer op Andreas

gravatar for Andreas

Mijn reactie hierboven was eigenlijk een bedekte vraag naar wat nu de voordelen zijn zonder mySql db – zoals pivot – en met – zoals wordpress -.

Andreas (URL) · 06-12-’07 09:05 · Reageer op Andreas

gravatar for Gert Jan
In reactie op : De voordelen van flat-file liggen een beetje in het KISS principe, oftewel Keep It Simpel Stupid, oftewel niet moeilijker doen dan nodig is.

Databases bieden voordelen als het gaat om allerlei nifty relationele dingen en/of grootschalige dingen: grote bakken data, veel posts, veel users etc. Voor 90% van de weblogs biedt een database geen toegevoegde waarde: een op flat-files gebaseerde weblogtool kan praktisch hetzelfde, is even snel, is even snel doorzoekbaar als je goed indexeert…

Het voordeel van flat-files is dan dat de technische drempel heel laag is: als je kunt ftp-en kun je met Pivot jezelf helemaal redden, inclusief het maken en restoren van backups voor rampscenarios. Je kunt je eigen webserver inrichten en beheren, zonodig. Als je met een database gaat werken en je wilt dat goed doen, dan heb je opeens een enorme drempel erbij. Je moet snappen hoe databases werken, wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn, waar kansen liggen, waar risico’s. hoe je een db inricht, hoe je ‘m dichttimmert, hoe je een database dump maakt, noem maar op. Of je moet dat aan iemand anders vragen, waarmee je afstapt van het idee dat je zelfstandig je ding doet.

En in mijn situatie: ik heb 9 pivots draaien op m’n webservertje, en 8 van de 9 mensen die die dingen vullen met content hebben geen idee wat een database is. Nu ligt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van hun weblogs bij henzelf: ze mogen meeliften, maar ze moeten zelf zorgen voor hun eigen spullen. En omdat Pivot recht toe recht aan is en ze allemaal kunnen (s)ftp-en kunnen ze dat ook: als ze het niet doen is het hun eigen verantwoordelijkheid. Als Pivot database-driven wordt, verandert dat plaatje drastisch. Ik ga mensen die van toeten nog blazen weten geen beheerrechten geven op een database die op mijn server draait. En ik ga het ook niet zelf voor ze inrichten en beheren. Vandaar mijn bedenking ;)

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 06-12-’07 10:40 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Pelle

Ik, als ontwikkelaar, heb een grondige hekel aan het opslaan van dit soort dingen in flat files. Het principe van KISS is hier juist niet op van toepassing. Na iedere wijziging in een post moet er opnieuw geindexeerd worden, moeten er opnieuw categorie-overzichten worden weggeschreven, etc etc etc.

Daarnaast is het gebruik van een database vele malen simpeler en uitbreidbaarder dan wanneer je flat files gebruikt. Ik heb heel wat dynamische sites gebouwd in m’n leven (wilde gok: tussen de 100 en 200?) en slechts in een heel enkel geval prefereer je het wegschrijven van bestanden boven het database-gebruik (bijvoorbeeld in het geval wat config items oid).

Het migreren/overzetten van een systeem als Pivot heeft me beduidend meer bloed/zweet/tranen gekost dan een gemiddelde uitgebreide database-driven website met alle toeters en bellen. In het eerste geval ben je je helemaal suf aan het FTP’en, daarna allerlei wazige instellingen aan het veranderen en vervolgens ook nog eens een halve middag aan het CHMOD’en.

Nee, Pivot is niet mijn systeem. Aan de gebruikers-kant zit het redelijk in elkaar (en erg mooi zelfs, als ik die nieuwe screenshots zie), maar verder prefereer ik de snelheid, uitbreidbaarheid en onderhoudbaarheid van op (bijvoorbeeld) MySQL draaiende websites.

Pelle (URL) · 06-12-’07 13:13 · Reageer op Pelle

gravatar for Andries
In reactie op : Tot voor kort was ik dus op zoek naar een goede weblog-achtige omgeving, en daar ik ervaring met pivot uit het verleden heb kwam ik daar als eerste aan. Maar dat flat-file gedoe dat werkt bij mijn provider niet. Vraag me niet waarom. Het zou die zogenaamde secure mode kunnen zijn, of wat anders. Ik kreeg hem met geen mogelijkheid aan de praat. Plus dat je niet op een simpele manier je posts kan antidatering. Iets dat als je overstapt van het ene naar het andere systeem, wel handig is.

Daar wordpress een andere ervaring was heb ik die eens geprobeerd, en daarbij werkt alles vlekkeloos. En leuk genoeg neemt een bestaand theme me ook nog eens heel veel werk uit handen. (Maar misschien is dat bij pivot ook wel mogelijk)

Andries (URL) · 06-12-’07 14:03 · Reageer op Andries

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Antidateren is geen issue, omdat de datum van een post op je weblog in de flat-file staat: het is dus niet de file-date of zo. En theme’s heb je voor pivot; zie pivotstyles.net. Maar de andere kant van de zaak is natuurlijk dat als iemand anders het allemaal voor je regelt, een database voor je opzet en dichtimmert en backupt en je alleen maar een pad, username en password hoeft op te geven om je weblogtool te laten connecten, er niks mis is met een database!

@Pelle: zakelijk werk ik dagelijks met databases. Het beheer is in handen van professionals, en als ik even niet uit een SQL query kom kijk ik naar links en dan zit daar iemand die me altijd uit de brand kan helpen. De meerwaarde van een db is voor de sites in kwestie evident. Maar voor een weblog als KQ, met nu 1686 posts, biedt een db geen meerwaarde.

Bij elke post werkt Pivot de index netjes bij en migreren is een fluitje van een cent: ik heb recent de hele mik verhuisd naar een andere server, alles getard, ftp, untar, chownen (maar dat moest ik sowieso), de gebruikers zelf even door de config heen laten klikken (next, next, next, finish) en een ‘rebuild all files’ laten doen en hopla, je bent om. Edoch: dat het voor de ontwikkelaars fijner is om met een db te werken snap ik helemaal ;)

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 06-12-’07 15:55 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Andries
In reactie op : Mmh. Het lijkt mij wel een aardig issue. De datum word in mijn geval gebruikt om de permanente links aan te maken naar de verschillende artikelen/pagina’s. Die is dus wel van belang. Ik wilde graag die oude data terug laten komen. Andries (URL) · 06-12-’07 16:18 · Reageer op Andries

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Wellicht begrijp ik je niet goed… De permanente links gaan toch naar de files zelf? Die houden gewoon hun naam, en de datum die in het bestand staat blijft ook ongewijzigd, toch? Alleen de filedate zelf verandert, maar dat doet hij ook bij een ‘rebuild all files’, en daarbij verandert er ook niks aan de datering van de posts zelf. Of mis ik je punt? Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 06-12-’07 16:55 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Andries
In reactie op : WP werkt als volgt (volgens mij): Aan de hand van de datum die je bij het posten opgeeft (kan de huidige zijn, maar ook in verleden of toekomst) wordt een permanente link aangemaakt in de vorm van http://www.pastoraat.org/2007/12/06/kost... Hoe dan evt de daadwerkelijke naam van de teksten is heb ik geen idee van. Ik zie alleen dit.

Dat ikzelf de postdatum kan opgeven vind ik een voordeel. Dat kon ik bij pivot namelijk niet. Misschien al je de database gaat bewerken, maar daar heb ik nou net geen zin in. Het moet een beetje makkelijk gaan :).

Andries (URL) · 07-12-’07 10:18 · Reageer op Andries

gravatar for Andries
In reactie op : Ach kiek es an. Die functies zijn er toch wel. Nou, daar hebben we dan over heen gekeken. Maar goed, ik ben zeer tevreden met hoe het nu loopt. Als we ooit nog eens tijd over hebben zullen we eens kijken waarom de flatfiles het bij mijn provider niet doen. :) Andries (URL) · 07-12-’07 13:17 · Reageer op AndriesVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!