Zie de maan tuurt door de (kerst)boom

Vrijdag 14 December 2007 om 20:28

Hij brandt weer, de grootste 'kerstboom' ter wereld: de 375 meter hoge Gerbrandytoren in IJsselstein, getooid met 120 lampjes van 35 Watt. Dit jaar branden die lampjes op groene stroom, reden voor de organisatie om te roepen:

Door op groene stroom over te schakelen wordt het broeikasteffect en daarmee de opwarming van de aarde tegengegaan, zodat we over 50 jaar misschien ook nog een witte Kerst hebben.

Ben ik nu een enorme spelbreker als ik zeg dat die kans nóg groter zou zijn als we deze 4,2 kiloWatt per uur verbruikende grap achterwege zouden laten?


Hiervoor: "Tegelspreukmaker" | Hierna: "Zie de maan tuurt door de (dennen)boom" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Mutti

Meen je dat nou echt?? Dan zijn er zoveel andere dingen waarmee je energie zou kunnen besparen. Kijk maar eens om je heen in je eigen huis! :-)(h)

Mutti (URL) · 15-12-’07 12:17 · Reageer op Mutti

gravatar for terp

Het is wel wat duurder maar ik heb sinds kort door het hele huis LED verlichting 2,3Watt geeft net zoveel licht als 20Watt Halogeen.
Ik vind dat LED te weinig aandacht krijgt, oke het is nog duur maar het brand wel 50.000uur voor dat het stuk gaat (kan ik van spaarlampen niet zeggen) Ops: als ik wat reklame mag maken led1.de daar kun je LED lampen krijgen die hier in NL nog niet te koop zijn (qua wattage) en wit-kleur)

terp ( E-mail ) · 15-12-’07 22:13 · Reageer op terp

gravatar for Andries

Spelbreker
;)

Andries (URL) · 17-12-’07 07:22 · Reageer op Andries

gravatar for Sjoerd
In reactie op :

Om nou maar even flauw te zijn, wit led licht is erg ineffcient, halogeen trouwens ook, halogeen doet nauwelijks onder voor de gloeilamp. Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Led#Energie.. staat een leuk tabelletje met de vergelijking, uiteindelijk is voor wit licht een spaarlamp die eigelijk gewoon een tl is het energie zuinigst.

Men is wel bezig met LED’s die zelfs zuiniger dan natriumlampen zouden moeten zijn.

Sjoerd ( E-mail ) · 18-12-’07 17:18 · Reageer op Sjoerd

gravatar for Sjoerd
In reactie op : Nu ben ik het als gebruikelijk toch even niet met je eens. Het feit dat jij grijze stroom krijgt uit je stopcontact, betekent niet dat het niet duurzaam is mits je natuurlijk groene stroom afneemt.. Klinkt raar, maar is toch zo. Als jij 2kwh groene stroom afneemt, is men verplicht om 2kwh groene stroom te produceren. Waar dit gebeurt maakt effectief niet veel uit. Zolang jij groene stroom afneemt zijn ze verplicht om ook dezelfde hoeveelheid ergens groen te produceren. En hoe meer groene stroom jij verbruikt, hoe meer de motivatie voor groene stroom leveranciers er is om meer groene stroom te produceren. En dus ook te investeren in nieuwe technologie. Het feit dat we nu minder groen produceren dan onze behoefte, wil hopelijk niks zeggen over onze toekomst. Sjoerd ( E-mail ) · 18-12-’07 17:26 · Reageer op Sjoerd

gravatar for terp
In reactie op : Het verhaal op wiki is al lang achterhaald, LED ontwikkeling gaat zo snel dat je bijna elke 8wk een verbetering kan kopen. De leds die ik heb geven warm wit licht (3200kelvin) met een hoek van 38graden, 2500lux op 50cm en zijn 3Watt op 220V. Het zelfde type met wit licht (6500kelvin) geeft zelfs 3500lux. Ander voordeel ze kunnen nauwelijks stuk en zijn ongevoelig voor trillingen (auto) en worden niet warm. Mijn advies: in de gaten houden die leds! terp ( E-mail ) · 20-12-’07 09:54 · Reageer op terpVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!