2008: Wonen in Gods schaduw

Donderdag 03 Januari 2008 om 15:43

Wie in de beschutting van de Allerhoogste woont
en overnacht in de schaduw van de Ontzagwekkende,
zegt tegen de HEER: ‘Mijn toevlucht, mijn vesting,
mijn God, op u vertrouw ik.’ (Psalm 91: 1 en 2, NBV)

Jarenlang liepen Rineke en ik rond in een t-shirt van 'The Shelter' met op de rug het eerste vers uit deze psalm in de NIV vertaling: He who dwells in the shelter of the Most High will rest in the shadow of the Almighty. Toen de eerste exemplaren tot op de draad versleten waren hebben we nog een vers shirt gekocht, maar ook die is ondertussen tot stof vergaan - zoals dat gaat met stoffelijke zaken. Zo niet die tekst; die heeft eeuwigheidswaarde, zoals dat gaat met woorden over de Eeuwige.

Voor de jaarwisseling had ik u een lied willen meegeven dat Sytze de Vries schreef, geïnspireerd door deze psalm. Helaas pakte de jaarwisseling anders uit dan we vooraf hadden gedacht. Door de waan van de dag vond ik amper tijd om de vrouw van mijn leven een gelukkig nieuwjaar te wensen, laat staan om dit lied af te maken. En zoals het er nu uitziet, gaat dat ook niet op heel korte termijn lukken.

Maar ach, één van de lessen die vrij vroeg mijn toch heel hardleerse kop zijn binnengedrongen is dat het leuker is om te spreken over uitdagingen dan over problemen en aardiger om te denken aan de mogelijkheden dan te blijven hangen in de onmogelijkheden. Daarom schotel ik u gewoon de onaffe (wat heet, zéér ruw in de grondverf staande) eerste schets voor: d'r zit kop noch kont aan en de harmonisatie en het arrangement lijken nog nergens op. Desalniettemin, na de break vindt u de tekst en muziek. Beluister 'm eens en zeg me waar u kansen ziet, of uitdagingen, of mogelijkheden - wat u wilt.

Een heel gezegend 2008 gewenst, 366 dagen gevuld met licht van Zijn vrede!

Wie in Gods schaduw wonen wil
en bij Hem schuilt, gerust en stil,
wie als een vriend op Hem vertrouwt,
wie Hij zo in zijn hoede houdt
zingt in het donker van de nacht:
Gij zijt de morgen die ik wacht,
het licht, het leven dat mij daagt,
Gij, de omarming die mij draagt.

En door de vleugels van zijn trouw
ben jij gedekt. Zo redt Hij jou
van dreigend donker, van de plaag
die overdag een mens belaagt.
Hij, die zijn engelen beval
jou te behoeden overal,
Hij houdt je staande in het spoor
en draagt je zelf het donker door.

Zoals Hij zelf gesproken heeft:
'Vertrouwen is niet tevergeefs.
Een antwoord ben Ik voor wie roept,
een onderdak voor wie Mij zoekt.
Ik houd je hoog een leven lang,
verjaag de schimmen van je angst.
Jou heb ik vrijheid toegedicht.
Mijn vrede vult je dag met licht!'

(tekst: Sytze de Vries, melodie: Willem Vogel)


Hiervoor: "Colder" | Hierna: "Ongemerkt over de miljoen" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Kobus

He who dwells…
Inderdaad een prachtige tekst. Ik heb het T-shirt ook nog ergens liggen, als ik het goed heb. Of het is ooit tijdens het werk in de bouw of een zeskamp vergaan, want erg nieuw was/is het niet. Het leent/leende zich daarom uitstekend voor dergelijke activiteiten.

Gert Jan, ik zie hier een stuk bevestiging van mijn laatste gedachtenspinsels, waarvan ik al iets op omi’s log schreef. Er zijn veel nare dingen gebeurd het afgelopen jaar. Twee jonge vissers (allebei in de 20) die elk krap een maand na elkaar op zee omkomen, dat hakt er diep in. Ik kende ze niet, maar zij waren een deel van de gemeenschap. Dat voel je in je hart. Misschien klinkt dat raar, maar het is zo. En geloof me, er heeft zich het afgelopen jaar veel meer narigheid ons pad gekruist.

Ergens ver weg bekruipt me dan een gevoel van angst. Angst voor wat God voor 2008 in petto heeft voor mij. Maar dubbel als ik kan zijn, aan de andere kant is daar ook een gevoel van berusting. Wetend dat wij een Vader hebben die naar ons omziet en mij ook in de gaten houdt. En met die gedachte kan ik heerlijk relaxt het nieuwe jaar ingaan. Door te weten dat je in leven en sterven veilig in Christus bent. Door te weten dat Zijn vrede mijn dag(en) met licht vult. Geweldig toch? :-D (kopietje van reactie op omi’s log)

Het was overigens niet een en al narigheid vorig jaar. Wie had op 1 januari 2007 kunnen, of zelfs durven hopen dat ik op 1 januari 2008 met je lieflijke dochter zou verkeren? ;-) Ik niet in ieder geval… Gelukkig had de Vader wel wat anders in gedachten…
:-)

Nogmaals; ik wens jou, Rineke en de kids al Gods heil en zegen toe in 2008!

Kobus · 03-01-’08 19:20 · Reageer op Kobus

gravatar for Renée

Een mooi lied, dat raakt zeg! Dank voor deze nieuwjaarswens, ook voor jullie alle goeds voor 2008!
Renée

Renée · 04-01-’08 19:11 · Reageer op Renée

gravatar for Mutti

Inderdaad een heel mooi lied, en ook mooi gezongen. Zelfs grondverf kan mooi zijn… :-)
Maar heb je zelf ook de tijd om te wonen, gerust en stil, in de schaduw. Want daar zul je toch écht tijd voor moeten nemen. Dat kan betekenen: even geen uitdagingen aannemen, maar pas op de plaats maken.
En gezien de grote stilte op je log, denk ik dat je dáár niet aan toekomt op dit moment. Dat de waan van de dag het wint!?
Ik heb de neiging om heel hard: STOP, te roepen.

Mutti (URL) · 12-01-’08 10:47 · Reageer op MuttiVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!