Proeverij De Pronckheer

Zaterdag 30 Augustus 2008 om 21:36

"Drie bloemen en een koolblad, daar kun je toch niet mee aankomen?!" De frase komt - meen ik - uit een sketch van French & Saunders en gaat als ik het goed heb oorspronkelijk over een boeket bloemen dat naar de smaak van de klant te armetierig is. Maar op onze afdeling is het een compleet eigen leven gaan leiden: het is een gevleugelde uitdrukking geworden onder mijn collega's en je hoort het te pas en te onpas over de afdeling schallen. Ik moest dan ook moeite doen mijn lachen in te houden toen we bovenstaand plaatje kregen geserveerd als voorafje bij 'Proeverij De Pronckheer'. Daar kun je toch niet mee aankomen? Tenzij je chefkok Arjan Smit van Proeverij de Pronckheer bent, want dan blijkt een blad jonge rodekool en een garnering van onder andere bernagie opeens een culinaire verrassing van formaat. Sensys ICT BV vierde haar 10-jarig bestaan en hoewel ik Sensys al enkele jaren geleden in de vertrouwde handen van Erik en Peter heb achtergelaten, werden Rineke en ik hartelijk uitgenodigd voor een gezellig en smakelijk diner bij Proeverij De Pronckheer in Cothen. Gezellig werd het zeker (we hebben er viereneenhalf uur gezeten, dus dan kunt u zich wellicht voorstellen dat we ons uitstekend hebben vermaakt) en ook onze smaakpapillen kwamen niets te kort.

Arjan Smit biedt zijn gasten een (beperkte) menukaart. Maar naast een à-la carte menu kun je er ook voor kiezen om je te laten verrassen. Je geeft eventuele voorkeuren of beperkingen aan en de chef gaat aan de slag. Hij bereidt bij voorkeur gerechten met topkwaliteit producten uit de directe omgeving van het restaurant en vult die selectie aan met exquise ingrediënten elders uit de wereld. Zo groeiden de rodekool en bernagie om de hoek (die laatste had desgewenst zelfs uit onze eigen tuin kunnen komen), terwijl een onderdeel van het dessert als ik het me goed herinner uit Venezuela kwam. Onze charmante gastvrouw Inge vertelde bij elk gerecht wat het precies was en zorgde er voor dat het ons gezelschap werkelijk aan niets ontbrak. Mocht u op zoek zijn naar een bijzondere culinaire ervaring: het is de reis naar Cothen meer dan waard.

Het was een feest in alle opzichten. Erik en Anne-Marie, Peter, Rolf en Joël, dank jullie wel voor deze avond!










Hiervoor: "Jeroen van der Boom Showcase @ Work" | Hierna: "Vaarwel" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Marina

Bijna goed. Het stukje komt uit Koefnoen. ‘Joris en Monique – Oppas voor Annelies’: http://nl.youtube.com/watch?v=KOLAW-YOJJs
Hoe dan ook: ik vind het een Oscarwaardige prestatie dat je je lachen hebt kunnen houden. %-)

Marina (URL) · 30-08-’08 23:34 · Reageer op Marina

gravatar for Gert Jan
In reactie op : WHAAAA… Dat had ik dus nog nooit gezien. Dit is zo’n ontzettend Tom-stukje in de categorie “Wat náár, wat héérlijk!”, gewoon briljant! Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 31-08-’08 08:23 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti

Mmmm, wij aten vanmiddag stamppot rauwe andijvie. Kon je heel goed zien dat het dát was! (angel)

Mutti (URL) · 01-09-’08 15:45 · Reageer op Mutti

gravatar for Kobus in law

Hmmm… Ondanks dat het ongetwijfeld heel gezellig was, krijg ik bij die plaatjes van jou toch zo’n hap-slik-weg-gevoel… En vervolgens nog steeds trek hebben zegmaar… :P

Sorry, zal wel weer mijn achterlijk Urksheid wel weer zijn… (A)

Overigens zeer hartelijk dank voor de lieve kaart die ik vanmorgen bij de post vond! :D

Kobus in law ( E-mail ) (URL) · 01-09-’08 19:38 · Reageer op Kobus in law

gravatar for Omi/Mutti
In reactie op : Ik had zo graag willen weten wát het allemaal is. Had hij, je a.s. schoonvader, er toch makkelijk even bij kunnen zetten?! Neem nou foto 7. Doet mij denken aan iets muisachtigs.:-@ Omi/Mutti (URL) · 01-09-’08 19:42 · Reageer op Omi/Mutti

gravatar for Mutti/Ettje
In reactie op : Prachtig stukje… Moest zó lachen. Mutti/Ettje (URL) · 01-09-’08 19:44 · Reageer op Mutti/Ettje

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Een poging… in de hoop dat ik dít dan wel goed heb ;) Het voorgerecht was een paté, maar dan gemaakt van draadjesvlees, geserveerd op een jong rodekoolblad en gegarneerd met een dressing met o.a. honing en komkommerkruid. Het tweede plaatje is de vegetarische variant. Het tussengerecht was harder, een vis uit de waddenzee, met gekaramelliseerde cantharellen en een dressing van pompoenpittenolie en honing. Het vegetarische alternatief was een courgette gevuld met ehm… iets lekkers blijkbaar, want Joël genoot ervan. Het vegetarische hoofdgerecht was een puree met o.a. pronkbonen, gegarneerd met komkommer en gepocheerd ei. Het hoofdgerecht voor carnivoren was wilde duivenborst en wilde eendenborst, eveneens met pronkbonen en een krieltje. Het dessert was ijs met gedroogde, verpulverde bloemknoppen, met verse aardbeien, pruim en amandelschaafsel. Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 01-09-’08 19:59 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Kobus in law

Hm… á la Sonja begrijp ik?

Kobus in law ( E-mail ) (URL) · 01-09-’08 23:32 · Reageer op Kobus in law

gravatar for Marina

Hahaha! Dat je dat nog nooit gezien had. Ik zal je nog wat filmpjes sturen, dan weet je waar wat andere opmerkingen vandaan komen. ;-)

Marina (URL) · 02-09-’08 10:34 · Reageer op Marina



Verder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!