De redding van JPG Mag: Economy 2.0

Maandag 05 Januari 2009 om 09:25

JPG Mag is een bijzonder concept. Van origine een grassroots beweging rondom een initiatief van het echtpaar Derek en Heather Powazek-Champ bestaat JPG Mag nu uit een community van fotografen, een magazine (als in: papier) en een website. De community gebruikt de gratis website om eigen foto's te uploaden en elkaars materiaal te beoordelen. Een redactie maakt de finale selectie en stelt zesmaal per jaar het betaalde magazine samen: hoge kwaliteit drukwerk, wereldwijd gedistribueerd via newsstands en abonnementen. Wordt je foto geplaatst, dan is de beloning een jaarabonnement op het blad.

Een boeiend initiatief, zowel uit fotografisch oogpunt als business wise gezien: een 2.0 bedrijf, zou dat mogelijk zijn? Na een paar weken de kat uit de boom te hebben gekeken nam ik een tweejarig abonnement, ergens eind 2007. Enerzijds omdat ik me graag laat inspireren door fraaie fotografie, anderzijds omdat ik het initiatief graag wilde steunen.

Afgelopen vrijdag ging er een mailtje uit naar de leden, waarin het management aangaf vandaag de stekker uit het bedrijf te trekken omdat JPG Mag niet rendabel was. Op de een of andere manier is dat mailtje bij mij niet aangekomen, hoewel ik in mijn mailpreferences had aangegeven op de hoogte te willen blijven. Maar via Twitter bereikte het nieuws mij alsnog, toen Alexander Muse en Mike Arrington opeens repten over een reddingsplan voor JPG Mag. Ik ben er ingedoken en zag tot mijn verrassing economie 2.0 live in werking.

De leden van de community mobiliseerden de entrepreneurs en venture capitalisten in hun sociale netwerken, tuigden een website op en binnen 24 uur lag er een voorstel voor overname op tafel. Dit weekend kwamen daar nog een paar andere biedingen bij (volgens de geruchten is een van de geïnteresseerde partijen Flickr) en zojuist meldde CEO Mitch Fox dat ze woensdag een keuze gaan maken. Van een uitzichtloze situatie naar de keuze uit meerdere opties en een solide toekomstperspectief, in twee dagen tijd.

Ook Wikipedia mocht in de laatste maand van 2008 ervaren dat het oude web 2.0 criticasters-adagium (mensen zijn niet bereid te betalen voor content en haken af als je ze om een bijdrage vraagt) niet meer geldt. De vrije encyclopedie ontving $6 miljoen aan donaties en kan voorlopig weer even vooruit. Jeroen Bosch (alt0169.com) zou zeggen: "Als dat allemaal mogelijk is, kan het internet nog heel groot worden!"


Hiervoor: "Ochtend op de lekbrug" | Hierna: "I Am Second" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Reisgenoten

gravatar for Casper

Marina wist mij gerust te stellen met dit bericht. Ik hoop persoonlijk dat JPGmag nog lang voort mag bestaan, ik vind het persoonlijk een véél prettiger community dan bijvoorbeeld Flickr.

Casper ( E-mail ) (URL) · 05-01-’09 14:34 · Reageer op Casper · Lees de reactie van Gert Jan

gravatar for Gert Jan
In reactie op Casper: Me too. Al moet ik er bij zeggen dat ik niet zo heel actief ben in het sociale deel van JPGMag. Wat me vooral aanspreekt is het niveau van de fotografie, die is – mede door de challenges en themes – doorgaans ronduit uitstekend. Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 05-01-’09 17:45 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Casper

Ik ben ook niet heel actief, maar navigatie en kwaliteit zijn veel aangenamer. Flickr zit vaak veel te dicht tegen MSN spaces aan wat betreft content. De pareltjes buiten beschouwing gelaten.

Casper ( E-mail ) (URL) · 05-01-’09 22:00 · Reageer op CasperVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!