Canon EOS 450D focusing probleem

Woensdag 05 Mei 2010 om 16:46

Canon EOS 450D, Sigma 70-200 f/2.8Een jaar of twee geleden kocht ik een Canon EOS 450D voor collega Marina, die de camera ging gebruiken voor concert- en reportagefotografie. We vulden de kitlens aan met een Sigma 70-200 1:2.8 APO lens en dachten daarmee een fraaie set te hebben.

Marina maakte er prachtige platen mee en was best tevreden, maar steeds als ik de camera gebruikte was ik teleurgesteld over het resultaat. Zodra je een grote lensopening gebruikte (en hey, je koopt zo'n ƒ/2.8 niet voor niets!) was m'n onderwerp onscherp.

Ik schoot tussen de bedrijven door een serie testfoto's om te beoordelen waar het probleem in zou kunnen zitten. Per slot van rekening is er een groot aantal factoren van invloed op de scherpte, of om het nog wat breder te trekken de gepercipieerde scherpte: uiteraard de scherpstelling zelf en de scherptediepte (waarmee je meteen diafragma en brandpuntsafstand erbij betrekt), onscherpte door beweging, maar ook het oplossend vermogen van de optische delen van het objectief en de processing in de camera - en niet te vergeten datgene wat tussen mijn eigen oren zit: soms zijn mijn verwachtingen als oud vakfotograaf gewoon te hoog gespannen. De resultaten van de testshots waren onvoldoende duidelijk om de boosdoener aan te wijzen, maar ik was er wel door overtuigd geraakt dat er een écht probleem was en dat het niet tussen mijn oren zat.

Vanmiddag vond ik de tijd om een eenvoudige testopstelling te maken en eens serieus te kijken naar dit probleem. De methode in een notendop:

  • Een meetlint, uitgerold op de lengte-as van camera en het te fotograferen object
  • een plat object dat goed definieerbaar is als al dan niet scherp, geplaatst naast het meetlint (in dit geval bij de 30cm marker),
  • opname met autofocus,
  • opname met handmatige scherpstelling, beoordeeld via de zoeker,
  • opname met Live View en Contrast AF,
  • opname met handmatige scherpstelling, beoordeeld via Live View.

De resultaten waren ditmaal overduidelijk.

Opname met autofocus (single point, center):

Normale Autofocus

Opname met handmatige scherpstelling, beoordeeld via de zoeker:

Opname met handmatige scherpstelling, beoordeeld via de zoeker

Opname met Live View en Contrast AF:

Live View en Contrast AF

Opname met handmatige scherpstelling, beoordeeld via Live View:

Handmatige scherpstelling, beoordeeld op Live View

Bij alle vier van deze testshots leek de scherpstelling op de camera goed. Als de scherpstelling was beoordeeld door de zoeker, bleek die in werkelijkheid op de uiteindelijke opname zo'n twee centimeter vóór het object te liggen. Dit exemplaar van de 450D heeft dus duidelijk last van een front focus probleem, maar niet bij gebruik van Live View. Terzijde: twee centimeter lijkt wellicht weinig, maar bij een portret is dat net het verschil tussen scherpe ogen of een scherpe neus.

Naar aanleiding van deze testresultaten ben ik gaan Googlen en ziedaar: ik ben niet de enige. Verder Googlend bleek het probleem tamelijk wijd verbreid, terwijl Canon er niet echt een oplossing voor heeft...

De vraag is nu natuurlijk: wat te doen. Het probleem is deels te ondervangen door te diafragmeren, maar dat is niet altijd wenselijk. Dat verklaart wel waarom Marina er minder last van had: ik zoek meer de grenzen op en zolang je dat niet doet, is het probleem minder storend. Live View levert goede scherpe resultaten op maar is lang niet altijd bruikbaar, bovendien is de Contrast AF véél trager dan de gewone AF en bij weinig licht sowieso onbruikbaar. De camera naar Canon sturen betekent dat je 'm weken kwijt bent en heeft volgens de gebruikerservaringen op internet weinig zin: het probleem wordt niet opgelost of komt na een tijdelijke afwezigheid weer terug. Maar eens rustig over dubben.


Hiervoor: "Prunuspracht in Bussum" | Hierna: "Waarom het een slim idee is je Facebook account te …" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Gebruikte Tags:

Reisgenoten

gravatar for Marina

Hey, dat is raar! Ik herinner me dit probleem, maar wel net een beetje anders. Namelijk dat ik op een gegeven moment mijn eigen camera weer ben gaan gebruiken, omdat de 450 handmatig prima te bedienen was, maar ‘op de automaat’ niet te hanteren was.

Met het vertrek van Ilse is er niemand meer die ‘m heel intensief gebruikt, toch? In dat geval zou ik ‘m naar Canon sturen in de categorie baat het niet, dan schaadt het niet. (Want ik neem aan dat jij in de tussentijd gewoon je eigen camera gebruikt.)

Marina (URL) · 05-05-’10 18:06 · Reageer op Marina

gravatar for Pelle

Ik had (een soortgelijk) probleem ook, met de Sigma 70-200 f/2.8, maar dan op de Canon 300D. Op korte focus afstanden geen probleem, maar naarmate je onderwerp verderaf was, ging de lens back-focussen, oftewel scherpstellen achter het onderwerp.

Met andere telelenzen geen probleem, dus het lag aan de Sigma in combinatie met de 300D. Wellicht zou je ook eens een andere telelens erop kunnen proberen, om te isoleren of het nou aan de camera of stiekem toch aan de lens ligt. En als je het helemaal goed wilt doen, kun je wellicht ook nog een andere body proberen, om te kijken of het misschien de combinatie lens/camera is :)

PS ik kan de pijltjes voor links en rechts niet gebruiken in dit reactie-vak; blijkbaar zijn het accesskeys voor de foto-viewer. Vista/Firefox 3.5.9.

Pelle (URL) · 05-05-’10 18:20 · Reageer op Pelle

gravatar for Gert Jan

@Marina Bedoel je dan ‘op de automaat’ qua belichting of qua scherpstelling? Ik weet wel dat ik in de instellingen heb lopen zoeken naar andere meetmethoden (centrum, meervlaks etc).

Hij wordt inderdaad minder gebruikt, maar toch wel een paar keer per week. Voornamelijk door anderen: in de praktijk gebruik ik zelf eigenlijk altijd m’n LX3. Ik vraag me af of Canon dit onder garantie repareert, want ook al was dit vanaf het begin een probleem, de camera is ondertussen wel zo’n twee jaar oud…

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 05-05-’10 18:31 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Gert Jan

@Pelle Het probleem doet zich ook voor met de kitlens, maar dan in mindere mate. Mijn redenatie is dat dat ligt aan de lagere lichtsterkte en kortere brandpuntsafstand van die kitlens: beide maken de minimale scherptediepte vele malen groter dan die van de Sigma, waardoor de tolerantie voor front- of backfocus groter is.
Marina heeft deze lens ook gebruikt op haar Canon (ik meen een 300D), zonder problemen. Maar je hebt gelijk: een test met een andere lichtsterke tele geeft definitief uitsluitsel!

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 05-05-’10 18:37 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Marina

Dan bedoelde ik vooral het scherpstellen. Soms volledig random. Belichting? Durf ik niet te zeggen. Kan ik me niet meer herinneren.

Marina (URL) · 06-05-’10 00:45 · Reageer op MarinaVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags:

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!