Delf mijn gezicht op - praatje bij het plaatje

Zaterdag 23 Mei 2020 om 08:54

‘Delf mijn gezicht op’ is een prachtige compositie van Bernhard Huijbers op een intrigerende, poëtische tekst van Huub Oosterhuis. Het onderwerp van het lied is het gegeven dat iemands identiteit niet gelijk is aan zijn verschijning, maar dat er schoonheid onder de oppervlakte te ontdekken is.

Op zich een bekend thema, onder andere bezongen door The Temptations in ‘Beauty Is Only Skin Deep’, maar Oosterhuis graaft een paar lagen dieper en Huijbers maakte daar muziek bij die dat schitterend illustreert: langs de chromatisch dalende, bijna jazzy akkoordenprogressie onder Ik heb gezichten, meer dan twee delven we dieper en dieper om de ‘ik’ te vinden. Maskers af.

Maar die ‘ik’ is niet eendimensionaal; die ‘meer dan twee gezichten’ horen bij je en maken samen je identiteit, waarbij het totaal zelfs meer is dan de som der delen. Ik zocht naar een muzikaal middel om dat uit te drukken en kwam uit bij het fenomeen boventonen.

Een snaar die trilt produceert niet één toon, maar een hele reeks tonen. Je kunt dat goed hoorbaar maken door de snaar op bepaalde posities licht aan te raken (een ‘flageolet’ spelen): dan komen de boventonen naar voren die op dat punt een ‘knoop’ op de snaar hebben. Op dat punt trillen deze harmonischen niet en kunnen dus ook niet gedempt worden. Leg je je vinger precies halverwege de snaar dan hoor je een toon die een octaaf hoger klinkt, op precies 1/3 van de lengte van de snaar blijven alleen de 3e harmonische (driemaal hogere frequentie) en iedere veelvoud hiervan over, enzovoorts.

De bass krijgt alle ruimte om te bewegen (tip: luister met een koptelefoon of via speakers die overweg kunnen met de laagte) en hoeft door het ontbreken van fretten zelfs niet binnen de kaders van het toonstelsel te blijven, maar begint en eindigt met flageoletten, en de ‘pianino’ (een mini-piano, eigenlijk soort glockenspiel met pianotoetsjes) heeft zoveel boventonen dat ze soms de grondtoon overstemmen ;-)

Gert Jan Kole · Delf mijn gezicht op

Eduardo Hoogbruin schrijft over dit lied: "Een roep aan God, maar bovenal aan de maatschappij en de gelovige gemeenschappen, om net als God ons kent en ziet, verder te kijken dan de eerste indruk. Om je los te maken van het idee dat ons fysieke lichaam altijd ons ware ik laat zien. Wie verder durft te kijken of te vragen, zal vinden:

"Wie mij ontmaskert zal mij vinden. Wie wordt ontmaskerd wordt gevonden en zal zichzelf opnieuw verstaan."

Niet alleen wij zouden moeten zoeken naar ons ware ik, maar ook de ander zou net als de Ander, open moeten durven staan voor de verscheidenheid aan vormen en mogelijkheden die de mens in zich draagt. Wie zo in de (gelovige) gemeenschap kan en mag staan, als zichzelf, zonder maskers, de maskerade voorbij, zo vorm mag geven aan zijn leven zonder angst, zonder de geaardheid of genderidentiteit te moeten ontkennen, zo iemand kan pas leven.

"Een leven bloot en onomwonden, aan niets en niemand meer ten prooi."

Het is niet alleen een mooi, bijna ingetogen lied, maar ook een uitroep, oproep, schreeuw of verzoek aan mensen, binnen de kerken en geloofsgemeenschappen om in dialoog te gaan, om niemand uit te sluiten. Om niemand af te wijzen waardoor mensen met maskers moeten blijven leven, maar juist om te durven spreken met elkaar en naar elkaar te luisteren. Zo kan dit lied meehelpen om ruimte te scheppen en plekken te creëren waar de maskers af kunnen en iedereen de mooie mens mag zijn, die men is in deze wereld, maar bovenal in de ogen van God."


Hiervoor: "All through the night - praatje bij het plaatje" | Hierna: "Nada Te Turbe - praatje bij het plaatje" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!