Moria

Zaterdag 12 September 2020 om 09:06

Er zijn grote problemen elders. Natuurrampen, gebieden die onbewoonbaar worden door klimaatverandering, gewapende conflicten. Wij (als in: het Westen, onze regeringen, door ons gekozen - dus wij) hebben daar onmiskenbaar een rol in. Met ons consumptiepatroon, dat mensen elders in armoede houdt. Door drugs te kopen die criminelen tot machtige warlords maakt. Met onze politieke en militaire inmenging om 'onze belangen te verdedigen' (lees: ons consumptiepatroon in stand te kunnen houden, de olietoevoer te garanderen, de politieke invloed van anderen te beperken).

We zaaien dood en verderf, steunen groepen links en rechts maar kunnen ook zomaar besluiten dat het nu even politiek beter uitkomt om juist hun vijanden te helpen om ze te vernietigen (denk aan de Moedjahedien, de Taliban, de Koerden, Assad, you name it). We bombarderen steden aan gort, werpen regeringen omver en bewapenen strijders aan beide zijden die in het machtsvacuüm willen springen. Hele regio's worden onleefbaar door armoede of geweld en de inwoners vluchten weg. Het overgrote merendeel wordt in de regio opgevangen, maar vijf procent probeert de oversteek naar Europa te maken en dan komt de 'ver van mijn bed show' opeens dichtbij.

De mensen die het lukt om via levensgevaarlijke routes Europa te bereiken worden daarom opgesloten in kampen. Europa sloot eerder een akkoord waarin vooral Griekenland het hete kooltje krijgt toegeschoven: een vluchteling moet in het land waarin hij binnenkomt asiel aanvragen. Hij mag daarna niet meer verder reizen maar moet in dat land blijven tot de procedure definitief is afgerond. Griekenland wist ook wel dat dit 'Dublin akkoord' een onmogelijk druk legde op zijn asielprocedures, maar had de zak geld die er tegenover stond gewoon té hard nodig: het land zit aan de grond, dus dit was "an offer you can't refuse".

Er werd afgesproken dat de EU landen de vluchtelingen eerlijk zullen verdelen, maar dat faalt miserabel. Het ene land houdt nog de schone schijn op door zich te verschuilen achter ontbrekende papieren en een niet vlekkeloze intake door de Grieken, andere landen weigeren botweg de afspraken na te komen (zoals Hongarije) of strooien zoveel zand in de raderen van hun eigen procedures dat ze slechts een fractie van de toegezegde aantallen vluchtelingen ook daadwerkelijk opnemen (zoals Nederland).

Als gevolg daarvan raken de kampen overvol: 20.000 mensen leven onder erbarmelijke omstandigheden waar plek is voor slechts 3.500, er zijn nauwelijks sanitaire voorzieningen (1 toilet per 167 inwoners, 1 douche per 242, een drinkwaterkraan per 1.300).

Het idee is dat dit kamp de hel op aarde moet zijn, zodat het een afschrikkende werking heeft - de evenknie van die andere theorie, de 'aanzuigende werking' die het redden van drenkelingen zou hebben. Ondertussen weten we wel dat beide theorieën niet waar zijn. Als de omstandigheden thuis zo slecht zijn dat je gedwongen bent je leven in de waagschaal te stellen om er weg te komen, speelt elke andere factor slechts een marginale rol. Je gaat in de overlevingsstand en doet wat nodig is om je vege lijf en dat van je kinderen te redden.

Dan maken we een deal met Turkije, een land dat we op elk ander vlak minachten omdat ze niet aan onze hoge Westerse standaarden voldoen. Democratie, onafhankelijke rechtspraak, persvrijheid, mensenrechten - overal hebben we kritiek op, alles is ondermaats. Maar ondermaats is goed genoeg voor vluchtelingen, dus Erdogans militairen mogen door ons gefinancierd de vluchtelingen als bewegende oefenschietschijf gebruiken, zolang ze maar niet de oversteek naar Europa maken. Dat dit beleid door de hoogste rechters werd veroordeeld omdat het de mensenrechten met voeten treedt deert onze regering niet - tot zover de Westerse morele superieuriteit.

Ondertussen nemen de spanningen op Lesbos toe. Het zit overvol met mensen die oorlog en geweld ontvluchtten; de helft komt uit Afghanistan, een groot deel uit Irak en Syrië, en slechts zo'n 6 procent uit landen die wel straatarm maar niet kapotgeschoten zijn. Ze hoopten een nieuw leven op te bouwen, maar zien hun leven op pauze gezet. Niet voor een paar weken (wat genoeg is voor onze Westerse jeugd om coronamoord en brand te schreeuwen en half Den Haag in de hens te steken), maar voor jaren. Jaaaaren. Zonder enig uitzicht op een verbetering, want omdat de EU landen niet bewegen zit alles muurvast.

Deze week sloeg de vlam in de pan. Sommige bronnen zeggen dat neonazi's de branden hebben aangestoken, andere zeggen dat het enkele vluchtelingen waren, uit pure wanhoop over hun situatie. Het maakt niet uit, 13.000 mensen hebben nu zelfs geen tentje van drie vierkante meter meer om met z'n vijven in te slapen. We zijn terug bij af - of eigenlijk, we zijn nog stééds bij af, want we zaten als EU nog steeds op onze handen, alleen het schaamlapje dat was opgehangen om dat te verbloemen is nu weg.

Dat alles overwegende besluit onze regering dat het nu toch echt tijd is om eindelijk de beloftes die we hebben gedaan na te komen en de helpende hand uit te steken - oh nee, dat kan natuurlijk niet want daar kunnen Baudet en Wilders garen mee spinnen! Dus bewegen we de andere kant op. Ja, we gaan 100 mensen opnemen - maar als tegenprestatie moeten 100 andere mensen die we al hadden beloofd op te nemen dan blijven creperen. We schuiven de rekening gewoon door naar de allerzwaksten, die hebben de minste mogelijkheden om te protesteren.

En als beloning voor die 'generositeit' gaat de asielprocedure op de schop. Bij aankomst in ons land krijg je nu een aanmeldgehoor: wie ben je, waar kom je vandaan. Later volgt dan een 'eerste gehoor' met verdiepende vragen over de precieze vluchtroute en de redenen voor de vlucht, waarbij de asielzoeker wordt bijgestaan door een advocaat die hem of haar begeleidt in de procedure. Dat 'eerste gehoor' wil de regering nu afschaffen; die verdiepende vragen worden straks (nog meer dan nu al gebeurt) gesteld tijdens het aanmeldgehoor. Een 'gehoor' (eufemisme voor verhoor) waarbij de vluchteling geen rechtsbijstand krijgt en direct vanuit de vluchtsituatie, na jaren van wantrouwen jegens elke overheid (die immers overal onderweg op ze jaagt) geacht wordt volkomen open kaart te spelen en een sluitend, consistent en verifieerbaar verhaal paraat te hebben. Want alles wat je zegt kan en zal tegen je gebruikt worden. Iedere omissie, elk stukje onvolledige informatie kan grond zijn om je aanvraag af te wijzen.

Door het weren van rechtshulp creëer je een rechtsongelijkheid die haaks staat op artikel 1 van onze grondwet: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." Dat 'op welke grond ook' betekent dat ook het gegeven dat je niet boreaal genoeg bent in de ogen van Baudet of Wilders niet betekent dat je als oud vuil mag worden behandeld - zelfs niet als de mensen die het niet eens zijn met de Nederlandse grondwet maar wel een vlaggetje in hun Twitterprofiel hebben, dan opeens VVD gaan stemmen. De grondwet gaat boven de partijpolitiek, mensenrechten gaan voor privileges.

Het is dezelfde type deal als het kinderpardon. Ook toen mochten 250 kinderen (die hier volkomen ingeburgerd waren doordat hun procedures dankzij een consequent in beroep gaande overheid veel te lang hadden geduurd) blijven, maar betaalden 250 van de meest kwetsbare asielzoekers de prijs. Het is steeds hetzelfde patroon; structurele hulp steeds verder uitkleden als 'beloning' voor het verlenen van urgente hulp bij acute nood. Terwijl die acute nood juist zo urgent is geworden door het uitblijven van de toegezegde structurele hulp. Baudet en Wilders hebben exact wat ze willen: maximale invloed, nul verantwoordelijkheid. De rekening wordt betaald door de zwaksten in de samenleving, en de CU denkt nog dat ze een positieve invloed heeft ook...


Hiervoor: "Ruach - praatje bij het plaatje" | Hierna: "Fotografie: Bevroren zeepbellen" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!