Fotografie: Bevroren zeepbellen

Zaterdag 13 Februari 2021 om 17:00

Je hebt ze vast wel eens gezien: foto's van bevroren zeepbellen. Tijdens het bevriezen ontstaan prachtige kristalpatronen, die uitwaaieren over de hele bel.

Moeilijk? Nee hoor, iedereen kan het met deze tips.

Wat heb je nodig?

  • Kou, veel kou (minimaal -6°C, liefst kouder)
  • Zeepsop
  • Rietje
  • Camera die goed dichtbij kan fotograferen (macro)
  • Licht

Zeepsop

Voor het zeepsop kun je gewoon afwasmiddel gebruiken - zolang er maar geen citroen in zit. Als je wat suiker toevoegt, worden de kristallen fraaier. Voeg je ook glycerine toe (dat koop je bij de drogist) of maïsstroop (dat koop je bij de grotere supermarkt, bijvoorbeeld als Lyles golden syrup) dan wordt de zeepbel wat steviger en zal hij minder snel barsten. Verder natuurlijk water - dat mag gewoon kraanwater zijn, maar heb je gedestilleerd of gedemineraliseerd water dan heeft dat de voorkeur, omdat het zuiverder is (daar zitten geen zouten meer in).

Mijn recept: een paar eetlepels gedestilleerd water in een kommetje verwarmen in de magnetron, twee eetlepels kristalsuiker erdoor roeren tot het helemaal opgelost is, twee eetlepels glycerine erbij en weer doorroeren, aanvullen met koud gedestilleerd water tot ca 200ml en tenslotte voorzichtig twee eetlepels Dreft erbij. Nu niet meer te enthousiast roeren, want je wilt geen schuim.

Camera

In principe is elke camera die dichtbij kan fotograferen geschikt: als je smartphone een goeie macro-stand heeft zou het daar ook mee moeten kunnen. Het is wel handig om de camera vast te zetten, want helemaal bij dichtbij-opnames kan elke beweging van de camera je opname laten mislukken: dan wel doordat hij niet meer scherp is omdat je tussen het moment van scherpstellen en het nemen van de foto de camera een paar millimeter naar voren of achteren hebt bewogen (uit focus), dan wel doordat je op het moment dat je de foto nam de camera hebt bewogen (bewegingsonscherpte).

Heb je de mogelijkheid om zelf een diafragma in te stellen, kies dan voor een lensopening die genoeg scherptediepte biedt. Een groter getal (bijvoorbeeld f8 of f11) betekent meer scherptediepte, zodat de bel van voor tot achter scherp is. Of dat helemaal lukt hangt van een aantal factoren af: de grootte van de sensor, de brandpuntsafstand, de afstand tot de bel, de grootte van de bel en je diafragma. Accepteer de factoren waar je niets aan kunt veranderen en speel met de factoren die je wél kunt beïnvloeden.

Let er ook op dat je op het goede deel van de bel scherpstelt. Scherptediepte is een gebied dat voor éénderde vóór het punt ligt waar je op hebt scherpgesteld, en voor tweederde achter dat punt. Als je dus scherpstelt op de bolling van de zeepbel, een beetje meer naar de zijkant dan naar de zijde die naar je toe gericht is, profiteer je maximaal van de beschikbare scherptediepte.

2021-02/img_20210213_071309933.jpg

Kies een plek waar het koud en windstil is. Het kleinste zuchtje wind kan een bel laten knappen. Doop een rietje in het sopje en blaas voorzichtig een zeepbel. Hou het klein, want hoe kleiner hoe steviger de bel is. Probeer dat zo uit te mikken dat de bel in beeld belandt, zodat je 'm niet hoeft op te zoeken met je camera.

Misschien lukt het niet meteen, maar oefening baart kunst; op een goed moment blaas je een mooie zeepbel die niet direct stuk gaat. Hoe kouder, hoe sneller het nu gaat; er vormen zich kristallen die de hele bel bedekken. Door het bevriezen komen er al snel scheurtjes in, waardoor hij als een flubberig vliesje in elkaar zakt. En dan begint het weer van voren af aan. Elke zeepbel is anders!

2021-02/img_20210213_071258876.jpg

Het helpt als je die kristallen belicht vanuit een andere richting dan je camera. Je ziet de randen van de kristallen dan beter door het licht dat erop weerkaatst. In de foto's hieronder heb ik twee lichtbronnen gebruikt. Eentje is een LED-ringlicht op batterijen die ik in een boterhamzakje heb gestopt en bedekt met een dun laagje sneeuw: die belicht de zeepbel van onderaf. De andere lichtbron is de zonsopkomst die de zeepbel van achteren beschijnt.


Hiervoor: "Moria" | Hierna: "In februari al lente? Dat geeft broden zonder krent…" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Gebruikte Tags:

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags:

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!