Graan dat in de aarde, in het graf neerdaalt

Maandag 05 April 2021 om 19:31

Deze Goede Vrijdag was, dankzij het virus dat de wereld nog steeds in z'n greep houdt, anders dan voorgaande jaren. In plaats van een ingetogen viering binnenshuis organiseerde Rijnwaarde een wandeling door de wijk.

Opzet

Een podcast (audioprogramma) met dialogen, overdenking en muziek leidde de deelnemers in een half uur wandeltijd vanaf het Castellum, een replica van een Romeins fort zoals dat ooit in deze contreien stond, door een boomgaard en over een slingerpaadje door een park, langs de Kerk aan het Lint waar ruimte was om te pauzeren, mediteren en Avondmaal te vieren, en daarna weer terug naar het beginpunt.

Fresco's

Op de ramen van de kerk hadden Heerco en Judith grote fresco's aangebracht van Da Vinci's Laatste Avondmaal en de gekruisigde Christus. Een megaklus, al was het maar vanwege de oppervlakte van de ramen en de hoogte (mogelijk gemaakt door Michel, die een steiger daarvoor opbouwde).

2021-04/totaalshot.jpg

Avondmaal

In de tuin achter de kerk had Peter een 'buffer' ingericht met zitjes en vuurkorven bij een houten kruis, zodat verschillen in looptempo konden worden opgevangen en je even kon mediteren en voorbereiden voor je naar binnen ging. Binnen had hij een tafel in kruisvorm neergezet, waarop brood en wijn voor je klaarstonden. Daarna startte je het audioprogramma weer, en bracht het laatste stukje van de route je terug bij Castellum.

Audioprogramma

Esther en Mark hadden de inhoud van het programma geschreven (waarbij de rest van het team via Google Docs kon meelezen) en ingesproken. Er was een aantal liederen gekozen waar ik mee aan de slag kon, dan wel door bestaande opnames te verwerken, dan wel door ze zelf te zingen en in te spelen, om er één geheel van te maken.

Een fragmentje van hoe dat klonk:

Voor twee delen wilde ik een vioolpartij: 'Erbarme Dich' als melodielijn onder een gesproken tekstgedeelte, en 'O hoofd vol bloed en wonden' om vanuit het (te) drukke arrangement van de gebruikte opname van dat lied weer terug te komen in een contemplatievere sfeer, ter voorbereiding op het Avondmaal. Margarethe speelde beide partijen prachtig voor me in;Timing

Ten slotte samen met Jochum en Rineke de route een paar maal gelopen, op de juiste plekken routeaanwijzingen ingevoegd, eindmontage gefikst, alles masteren en klaar was GJ. Joost zorgde voor een player op de website van de Kerk aan het Lint, Menno regelde paarse linten aan lantaarnpalen langs de route, krijtpijlen op de weg en een team van hosts die de wandelaars op weg hielpen en opvingen bij de kerk. De hele Goede Vrijdag wandeling duurde 40-45 minuten. Vanaf zes uur 's avonds startte elke drie minuten een wandelduo, op voorintekening per tijdslot. Om negen uur vertrok het laatste koppel; zo konden alle deelnemers weer thuis zijn voor om tien uur de avondklok in ging.

Het laatste stukje van het programma was het lied 'Graan dat in de aarde', een van oorsprong Duitse tekst (Korn, das in die Erde) vertaald door Sietze de Vries, op de melodie van het Franse kerst(!)lied 'Noël nouvelet':

Ten slotte

Het gevaar van mensen noemen is dat je er altijd een paar vergeet - en dat er altijd meer mensen betrokken zijn dan je weet. In de voorbereiding, in de communicatie, social media team, de hosts, uitdelen van brood en wijn, allerlei hand- en spandiensten... Het moge duidelijk zijn dat dit een mooie maar heel arbeidsintensieve co-productie was, die alleen mogelijk werd dankzij de inzet van de talenten van vele mensen.

In totaal is het audioprogramma 159 keer streamend afgespeeld, en 87 keer gedownload (die download was bedoeld voor wie geen mobiele data abonnement had, maar is waarschijnlijk ook gebruikt door mensen die het nog eens terug wilden luisteren). Dat zijn meer dan voorheen op Goede Vrijdag in de kerk zaten - dus dat is een opsteker. De reacties waren zonder uitzondering ook positief: zowel idee als uitvoering vielen in goede aarde. Als volgend jaar corona 'geen ding meer is' en er geen beperkingen zijn voor het aantal deelnemers zou dit een goede vorm kunnen zijn om aan de hele wijk aan te bieden.


Hiervoor: "Een negatieve coronatest. Woohoo!" | Hierna: "Follow Your Dreams" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Gebruikte Tags: , , ,

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!