Kristalhelder als het water van een bergbeek

Vrijdag 15 Oktober 2021 om 10:04

Eén van de voordelen van al wat langer meelopen is dat de spullen die je zo langzamerhand om je heen hebt verzameld steeds zeldzamer worden.

Toen ik vakfotograaf werd leerde mijn eerste baas, meneer Blanken, me een wijze les. Hij zei: "Of je camera nu splinternieuw of stokoud is, peperduur of spotgoedkoop, 1/60 seconde is 1/60 seconde. Investeer alleen in goed glas, want dát maakt het verschil in beeldkwaliteit." Zelf fotografeerde hij met een oude Leicaflex, een body met slechts een zoeker, een lichtmeter, sluitertijdinstelling en een doorspoelhendel. De belangrijkste feature van de camera was de lensvatting: daar pasten Leica lenzen op, en dat vond hij veel belangrijker dan spotmeting of autofocus of belichtingsprogramma's. Omdat Leica ver boven mijn budget lag adviseerde hij me te investeren in de "poor men's Leica", Olympus. Ik kocht een tweedehands OM20 en was op mijn beurt subiet verkocht.

Sindsdien kon alles van Olympus op mijn warme belangstelling rekenen. In de fotozaak waar ik later werkte werden veel oude camera's ingeruild, en die werden als 'ouderwetse troep' doorgaans richting opkoper gedumpt. Maar als ik iets meer bood dan de opkoper mocht ik het meenemen. En zo kwam het dat tientallen Olympus camera's - o.a. halfkleinbeeld Pen's, de Pen F, de Trip, de FTL, een aantal uit de compacte OM spiegelreflex serie - nu van hun oude dag genieten in m'n collectie.

Bij de OM serie camera's hoorden natuurlijk lenzen. En die zijn mooi, zo mooi... Als je - zoals ik - iets hebt met fijnmechaniek en optiek, word je heel blij van dit soort vakwerk. Sommige lenzen in m'n collectie zijn al meer dan een halve eeuw oud, maar ze werken allemaal nog feilloos.

2021-10/20211014-234512_ig.jpg

Dit plaatje van RødeRick duttend in de bak met gigbags schoot ik gisteravond uit de losse pols met een objectief uit begin jaren '70, een OM-System E-Zuiko Auto-T 1:2,8 f=100mm.

Zuiko is Japans voor 'licht van de goden' of 'zo kristalhelder als het water van een bergbeek', afhankelijk van aan wie je het vraagt. De 'licht van de goden' vertaling lijkt de beste papieren te hebben, aangezien de originele naam van het bedrijf (Takachiho Seisakusho Co.) verwees naar de Japanse godenberg Tahachiho en de merknaam Olympus een verwijzing is naar de godenberg uit de Griekse mythologie - maar met al die bergen klinkt een link met een kristalheldere bergbeek ook plausibel. Die E in E-Zuiko betekent (als 5e letter van het alfabet) dat de lens 5 glaselementen heeft, 'Auto' slaat op het gegeven dat op het moment van de opname het diafragma automatisch sluit en weer opent (dat was destijds een vermelding waard) en de T staat voor 'Tele'.

Een klassieke lens, die dankzij een adapter probleemloos op mijn moderne digitale Olympus camerabody past. Het was jarenlang mijn favoriete portretlens (ik heb 'm ergens begin jaren '90 gekocht) omdat ie haarscherp én tegelijk vriendelijk flatterend zacht is. Perfect voor zo'n fluffy kattenplaatje ;-)


Hiervoor: "Follow Your Dreams" | Hierna: "Zelf muziek schrijven? Gewoon doen!" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!