Buitenspelen!

Maandag 29 December 2003 om 22:36

Tweede kerstdag hebben we eerst lekker in de Soester Duinen. Colder kon z'n geluk niet op: zover je kunt kijken (en andere honden waarmee je fijn kunt spelen!). 's Middags gezellig koffie gedronken bij Erik en Anne-Marie en daarna een cache gedaan: de eerste in tijden. De derde kerstdag (raar eigenlijk, in de VS kennen ze maar één kerstdag en wij nummeren maar door) hebben we nog een paar caches gelopen met . Heerlijk, buitenspelen!

Joëlle jarig!

Maandag 29 December 2003 om 22:17

Temidden van al die drukte werd Joëlle 14. Ze speelt op school met veel plezier bas (en piano, en gitaar, en bovenal zingt ze de sterren van de hemel) en ze kreeg daarom van ons een basgitaar voor haar verjaardag. Ze durfde nog niet meteen te bassen in de dienst, dus dat heb ik maar gedaan. ;-) De studeerkamer puilt uit: elektrische piano gekoppeld aan de PC (vanwege MIDI), drie gitaren, basgitaar, percussie, Marshall versterker... Love it!

Kerst

Maandag 29 December 2003 om 22:10

Langzamerhand hervat het leven zijn loop. De voorbereidingen voor de kerstavond samenzang vergden erg veel tijd. De dienst was goedbezocht, bijna tweemaal zoveel mensen als vorig jaar - waaronder veel gasten.

Season's Greetings

Vrijdag 26 December 2003 om 08:54

Een klassiek 'sneeuw-schud-koepeltje' (hoe heet zo'n ding in vredesnaam?
Flash

Religieuze Kunst

Dinsdag 23 December 2003 om 12:41

Met een hoofdletter K. Monique Touwen maakte dit schilderij ter illustratie van de preek van Mark van afgelopen zondag (over Filippenzen 3, waarin Paulus over al zijn verworven aanzien en status als religieuze leider zegt: "Om hem heb ik alles prijsgegeven; voor mij is alles vuilnis, omdat het mij erom gaat Christus te winnen"). Mark werkte dat uit in een vurige preek met de titel 'religie of relatie'. Klik hier voor een vergroting van Monique's schilderij en haar korte uitleg daarbij (pdf). Klik hier en hier voor detailopnames van de daarin besproken technische symboliek. Monique's kunst spreekt mij erg aan, ik ervaar haar schilderijen en gedichten vaak als een schot in de roos. Ze raken me in mijn hart. Een vrouw met een groot en springlevend geloof, die bovendien beschikt over de visuele uitdrukkingskracht (en de technische vaardigheden) om anderen daarin te laten delen. Koesteren, zo'n schat! ;-)

Drukke dagen voor kerst

Dinsdag 23 December 2003 om 11:53

Drukke dagen, zowel voor wat er zakelijk allemaal nog moet worden afgerond als wat de kerkelijke beslommeringen betreft. De voor de kerstviering zijn in volle gang, maar langzamerhand komt het einde in zicht. Gisteravond vierde Joëlle haar verjaardag: samen met Kelsey, Maaike en Maya onderuitgezakt Leonardo diCaprio bewonderen in Titanic. Rineke stortte zich op de pandabeer uit de serie waar ik u gister op wees. Het resultaat mag er zijn! Ilia is druk bezig met de uil. De dames hebben vannacht beneden in de huiskamer . Colder heeft zich keurig stilgehouden, maar mocht vanochtend na het uitlaten (door de natte sneeuw) . Arme buren... ;-)

Huisvlijt

Maandag 22 December 2003 om 11:09

Met de lange kerstvakantie voor de boeg is wat plezierige afleiding vast welkom in menig huisgezin. Woont u in de omgeving van Utrecht, dan is de uitnodigingsengel voor de kerstvieringen in de Jeruzalemkerk een leuk opwarmertje. Daar maakt u uw buren, vrienden of bekenden blij mee, helemaal als ze op de uitnodiging ingaan (... en ga gezellig met ze mee)! Bent u toch meer in de stemming om papieren racemotoren, bedreigde diersoorten of rendieren te maken dan heeft Yamaha een schitterende collectie gratis modellen voor u, compleet met handleiding. Goed voor uuuuren lang knippen en plakken!
YAMAHA MOTOR - PAPER CRAFT

Paris Hilton 'full frontal'

Maandag 22 December 2003 om 10:56

Nieuwe foto's Amalia

Vrijdag 19 December 2003 om 18:09

Koninklijkhuis.nl

Domme bankrover

Vrijdag 19 December 2003 om 14:58

Zeg maar gerust: een oerSTOMME bankrover...
nu.nl

P2P legaal, maar...

Vrijdag 19 December 2003 om 13:05

Echt duidelijk is het allemaal niet. De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van Buma/Stemra tegen Kazaa verworpen, in lijn met het advies dat de advocaat generaal in oktober gaf. De argumentatie laat echter nogal wat vragen onbeantwoord. Wel is duidelijk dat de aanbieders van een product of dienst niet verantwoordelijk zijn voor wat de afnemers met die dienst doen. Oftewel: Kazaa schendt geen auteursrechten. Hooguit doen de gebruikers van Kazaa dat, als ze auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden. Kazaa is daarvoor echter niet aansprakelijk, en had daarom niet mogen worden gesommeerd de inbreuk te voorkomen.

Curry & Van Inkel?!

Woensdag 17 December 2003 om 13:34

DJ Jeroen van Inkel is dankzij een "forse afkoopsom" weg bij Radio 538 en schuift aan bij Radio Veronica, het station dat hij drie jaar geleden verliet voor de vetpotten van 538 - hetzelfde Veronica waar zijn oude maatje Adam Curry sinds een paar maanden elke ochtend "Ook Goedemorgen" presenteert, samen met sidekicks Michiel Veenstra en Alexander Stevens. Nu zijn Curry & Van Inkel ooit met ruzie uit elkaar gegaan, maar de animositeit is alweer aardig gesleten (op een enkele stunt na)... en geld maakt veel mogelijk. Benieuwd wat hier uit gaat komen. Terzijde: de bio van Van Inkel is al verwijderd van de 538 website.
ANP, via Trouw

Dual G5 versus Dual Opteron

Woensdag 17 December 2003 om 11:38

"The Power Mac G5 2.0 MP beat the Opteron 2.0 MP at everything but (SURPRISE!) Photoshop."
BareFeats testrapport

Tiscali goes teletext

Dinsdag 16 December 2003 om 17:26

ISP's hebben van die praktische webpagina's waarop gepland onderhoud en eventuele storingen staan vermeld. Ontplofte routers, haperende inbelbanken, opgedroogde datarivieren en opgebroken digitale snelwegen - the lot. Het enige probleem is natuurlijk dat je die pagina's alleen kunt zien als je verbinding in orde is. Da's pech voor de abonnees die de servicepagina's nodig hebben omdat ze niet goed worden gerouteerd, niet kunnen inbellen, op de droge bedding van de datarivier spartelen of in de file staan op wat voorheen de digitale snelweg was. Tiscali doet nu een slimme zet: alle info over netwerkonderhoud en storingen, maar ook inbelnummers, helpdeskopeningstijden en -telefoonnummers, e-mailadressen, server IP-nummers en meer van dat soort praktische gegevens staan voortaan op teletekst pagina 770 bij de regionale TV zenders. Good thinking.

Dertig fouten...

Dinsdag 16 December 2003 om 16:28

...maakte ik bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Onhollandse maar on-Nederlandse, geen turquoise maar turkooizen, niet gepiercte maar gepiercete, zenit in plaats van zenith, koninginnenpage maar apebroodboom - schiet mij maar lek! Volgend jaar beter.

Liedwedstrijd op 'De Passie'

Dinsdag 16 December 2003 om 14:03

Gisteravond mochten de leerlingen van de Passie Utrecht in de zinderende finale van de Passielied-wedstrijd hun eigen composities laten horen. De variatie was groot, de inzet buitengewoon en het niveau verrassend, waardoor de jury (vestigingsleider P. de Haan, EO-coryfee Menno Helmus en ondergetekende) een onverwacht pittige taak wachtte.

Vermomming mislukt

Maandag 15 December 2003 om 14:51

In omgekeerde volgorde: , en in ...

Programmaonderbrekende reclame op je PC

Maandag 15 December 2003 om 13:57

Dit lijkt me nu echt helemaal niets: het Engelse bedrijf Metronomy voorziet 200.000 huishoudens van een IBM PC, gratis en voor niets. Nou ja, niets... elke twintig minuten moet de gebruiker verplicht naar een reclamefilmpje kijken. Een minuut voor tijd krijg je een waarschuwingsvenster met de mogelijkheid om de reclame eenmalig 5 minuten uit te stellen, zodat je je werkstuk op kan slaan of je online betaling netjes af kunt ronden.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Maandag 15 December 2003 om 11:31

Allemaal nog even hard oefenen... vanavond pennen! Ondergetekende pent met vertraging, overigens. Vanavond heb ik eerst een taakje als lid van de jury die moet beoordelen wie het mooiste nieuwe schoollied voor 'De Passie' heeft geschreven. Maar ik zal het dictee na afloop alsnog maken - het blijft immers een leuke uitdaging!

Koningin vecht voor haar leven

Maandag 15 December 2003 om 08:36

Het kan soms raar lopen in het leven, ook in dat van een koningin. Ze had zaterdagavond grote moeite van de drankjes af te blijven, wat haar uiteindelijk in grote problemen bracht. "She took a ride on the porcelain express", zou Gill zeggen. Uit zeer betrouwbare bron heb ik vernomen dat de overlevingskansen minimaal zijn.

VS: Saddam gepakt

Zondag 14 December 2003 om 12:18

CNN.com

Hij brandt!

Zaterdag 13 December 2003 om 08:50

('s werelds )

Mirakel

Zaterdag 13 December 2003 om 06:53

Vanochtend om half acht is onze dochter Joëlle samen met haar klasgenoot Timo te gast bij het EO radioprogramma Mirakel. Onderwerp van gesprek is hun motivatie om zendingsarts resp. zendeling te willen worden. Toch maar eens op zoek naar 747AM, of anders de stream even oppikken... (update 9 uur: download de mp3 -bijna 10MB!- van het tweede deel)

Internet Explorer veiligheidsrisico

Vrijdag 12 December 2003 om 16:25

Met het @-teken kan je in een URL een onderscheid maken tussen een inlognaam en het adres van de website, volgens de syntax http://login@www.domein.nl. Een dubbele punt markeert desgewenst het password, zodat een complete inlog er zo uitziet: http://login:password@www.domein.nl. Handig, nietwaar? [Antwoord: nee, niet handig, want zo lek als een mandje. Je login en password gaan zo onversleuteld het internet over en zijn door elke wannabe hacker te onderscheppen.] Helaas kun je voor dat @-teken ook een 'niet printbaar' teken zetten (%01), waarna Internet Explorer alles wat daarna volgt niet meer laat zien. Is dat een probleem? Ja, want als je in plaats van 'login' eens iets creatiefs gebruikt... Gebruikt u Internet Explorer, klik dan maar eens op onderstaande knop en kijk vervolgens in de adresbalk van uw browser waar deze site opeens vandaan zegt te komen. Gegarandeerd veilig, dat mag u op mijn blauwe ogen geloven. Maar kijk voortaan uit bij andere links! Of schakel over op een echte browser...

Project Looking Glass

Vrijdag 12 December 2003 om 13:08

Bijzonder fraai, dit 3D GUI project van Sun als aanvulling op hun nieuwe desktop software.
Demo (RealVideo)

Helemaal 'da Bom': de Google Bomb

Vrijdag 12 December 2003 om 11:18

Het recept is eenvoudig. Vind een grote(!) groep mensen met een website (bijvoorbeeld: webloggers), laat ze allemaal dezelfde link opnemen met een identieke beschrijving naar een bepaalde pagina. Wacht tot de Google spider langs is gekomen en voila: bezoekers die bij Google naar de in jouw beschrijving gebruikte woorden zoeken komen terecht bij gelinkte pagina. Leuk voor een practical joke, of een politiek statement...
Google Search: miserable failure

Make-a-Flake

Vrijdag 12 December 2003 om 11:11

Origineel en inspirerend: knip je eigen sneeuwvlokje (of onderzetter, of tafelkleedje...)
Lookandfeel

Steve Jobs

Vrijdag 12 December 2003 om 10:57

Zeer lezenswaardig interview in RollingStone over Apple, iPod, iTunes en het fenomeen 'muziek'.
RollingStone.com

Merel is terug!

Donderdag 11 December 2003 om 13:22

Nu ja, dat dus. Merel.

The Mushroom House

Dinsdag 09 December 2003 om 14:03

Waan je een kabouter, of een Hobbit...
Flash!

Catharina Amalia

Dinsdag 09 December 2003 om 13:29

Catharina van Siena, patrones van Europa. Ook handig: een naamdag op 29 april. Hoeven we straks maar een dag eerder koninginnedag te vieren.
Heiligenkalender

Ongelukje

Dinsdag 09 December 2003 om 12:04

Vanmorgen op weg naar kantoor parkeerde een vrachtwagen onverwachts midden op de weg om te lossen. De auto die achter de vrachtwagen reed, moest een stukje achteruit rijden om eromheen te kunnen rijden. De auto die daarachter de straat in reed, en net optrok, moest daardoor boven op de rem staan. En de auto die daarachter reed, en ook net optrok, klapte er vervolgens bovenop. Dat was ik dus...

Geen persoonlijk letsel, alleen schade aan beide auto's. De Mazda van de dame die voor mij reed had een beschadigde achterbumper en een kapotte reflectorplaat, onze Volvo heeft tot mijn verbazing geen zichtbare schade aan de voorbumper, maar wel een verzette koplamp, een vergruizelde richtingaanwijzer en stadslicht en wat lakschade. De bumper kan blijkbaar zo'n 15 tot 20 centimeter 'meeveren'. 't Zal wel een verzekeringskwestie worden. Daar gaat de no-claim... grrrmbl. Affijn, allang blij dat we alletwee gezond verder konden rijden.

Prins Bernhard...

Dinsdag 09 December 2003 om 11:52

...weet nog van niks ;-)
Edwin Evers

Ook wat Influenza?

Dinsdag 09 December 2003 om 11:08

Heel ziek Nederland in kaart gebracht.
De Grote Griepmeting!

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria...

Dinsdag 09 December 2003 om 10:14

... en we noemen haar Amalia. De motivatie voor de namen is aangenaam nuchter: Catharina en Amalia vonden ze gewoon mooie familienamen, en bovendien in deze volgorde mooier klinken dan andersom. Beide namen zijn internationaal goed uit te spreken. Met de namen Beatrix en Carmen zijn de beide oma's vernoemd (Maxima's moeder heet Maria Carmen), Victoria betekent 'overwinning'.

Catharina Amalia

Maandag 08 December 2003 om 13:58

De webserver van het koninklijk huis bezwijkt bijkans onder alle aandacht. Een query toont aan dat op die server (naast www.koning.info, www.kroonprins.nl en nog wat meer van dat soort praktische namen) ook de domeinen www.prinsescatharina-amalia.nl en www.catharina-amalia.nl worden gehost. De stichting Sigillis Regiis Praesidio ('ter bescherming van het zegel van de koning') heeft gisteren beide domeinnamen geregistreerd. Rara, hoe zou het prinsesje gaan heten...
SIDN (via nu.nl)

Terzijde

Maandag 08 December 2003 om 11:11

Voor wie de link tussen de posting hiernaast en hieronder nog niet duidelijk was: Hans Beekmans is niet alleen de (door de RVD bevestigde) tandarts van Prinses Maxima, Prins Willem-Alexander, Koningin Beatrix en andere leden van het koninklijk huis, maar tevens 'Mister Scientology'. Hij geniet groot aanzien binnen Scientology en heeft daarnaast een relatie met Maria Koster, de Executive Director van Scientology Nederland. Mevrouw Koster is volgens de laatste berichten overigens donderdag op staande voet ontslagen. Laat het maar aan de Oranjes over om twijfelachtige relaties aan te knopen...
(Update 9-12: zie het Parool)

Scientology vs. Spaink en XS4ALL

Maandag 08 December 2003 om 10:51

De Scientology 'kerk' is in cassatie gegaan tegen het arrest van het Haagse hof. Kudos voor Karin, die stug volhoudt!
Dagvaarding

'Wolk van een baby' in Den Haag

Maandag 08 December 2003 om 08:12

"De Rijksvoorlichtingsdienst deelt mede:
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden heeft hedenmiddag , 7 december 2003, om een minuut na vijf uur in het Ziekenhuis Bronovo te Den Haag het leven geschonken aan een kerngezonde dochter.
'Het is een wolk van een baby' , aldus de vader de Prins van Oranje, die verder zei 'dankbaar en gelukkig' te zijn.
"

Later die avond vertelde Prins Willem-Alexander dat ze nog geen naam voor het prinsesje hebben. 't Lijkt me ook moeilijk kiezen, er zijn zoveel aspecten die je recht wilt doen in de naamgeving van een kind. En dan heb je natuurlijk de Hervormde Oranjes aan de ene kant, en de Katholieke Zorreguieta's aan de andere kant. Traditioneel werd bij Katholieken de naam van een kind pas 'uitgeroepen' bij de doop. Daarnaast werd vaak een heilige vernoemd, waarbij de viering van de naamdag van die heilige belangrijker was dan de verjaardag. Daar ligt dus een kans: als ze nu een heilige vernoemen wiens naamdag in de zomer valt, hoeven mijn kleinkinderen straks geen koniginnedag op 6 december te vieren... We wachten rustig af ;)
Bijzondere gebeurtenissen

Altijd wat met die katholieken

Vrijdag 05 December 2003 om 14:37

Test je kennis van de Goedheilig man: doe de Grote Sint Nicolaas Quiz!
Quiz

'Wonderkind' in Bethlehem

Vrijdag 05 December 2003 om 11:08

Duizenden pelgrims hebben hem al bezocht, de twee weken oude Ala Ayyad. Hij werd geboren op 27 november, Lailat al-Kader - de dag waarop Allah volgens de Moslims de Koran aan Mohammed gaf. Drie weken te laat, een gegeven dat zijn ouders sterkt in hun overtuiging dat de dag geen toeval is. Lailat al-Kader is de 27e dag van de Ramadan en draagt de belofte in zich dat Allah een ommekeer ten goede bewerkstelligt: een scharniermoment in de geschiedenis. Maar meer bijzonder dan zijn geboortedag is het kind zelf. Op zijn rechterwang draagt hij een aantal geboortevlekken, waarin met een beetje goede wil het woord 'Ala' valt te lezen. En dat is de naam van zijn oom, een Hamas-terrorist die acht maanden geleden samen met drie kameraden door de Israeli's is doodgeschoten.

Anti Spam

Donderdag 04 December 2003 om 17:47

Effectieve bescherming tegen email address harvesting bots onder het motto: KISS (Keep It Simple, Stupid!)
Email Address Encoder

Oorzaak en gevolg

Donderdag 04 December 2003 om 16:32

"Gezinnen zijn nog zeer somber gestemd, ook al verbeterde het consumentenvertrouwen in november licht. (...) Een belangrijke reden is de daling van het reëel beschikbaar inkomen van gezinnen. De koopkracht staat onder druk - vooral door de hogere pensioen- en ziektekostenpremies - en de werkloosheid loopt flink op. We verwachten dat volgend jaar het beschikbaar inkomen en de consumptie weer voorzichtig zullen toenemen. De reële loonstijging neemt weliswaar af en de werkloosheid blijft oplopen, maar daar staan minder lastenverzwaring en minder stijging van de pensioenpremies tegenover."

SNELtrein

Woensdag 03 December 2003 om 15:18

Maar liefst 581 km/h: da's van Amsterdam naar Parijs in krap 50 minuten...
JapanTimes

Atom vs. RSS 2.0

Woensdag 03 December 2003 om 14:12

[ Nerd-Alert · Alleen interessant voor webtechies! ]
Leesvoer over de strijd tussen Atom en RSS bij Robert Scoble (vergeet de comments niet!), Dare Obasanjo, Don Park en Michiel Frackers.

Searchin' for a green light

Woensdag 03 December 2003 om 11:17

Een paar jaar geleden kocht ik een radardetector, uit pure frustratie. Niet dat de boetes binnenstroomden, integendeel: ik hou me altijd aan de maximum snelheden, maar mocht toch een boete incasseren voor het rijden met de brute snelheid van 54 km/h op zondagochtend op een doorgaande weg in de bebouwde kom. Dat zal me niet nog eens overkomen, dacht ik, en ik kocht een detector. Tot mijn verrassing bleek mijn rijgedrag te veranderen: zolang de detector geen alarm sloeg was de snelheidslimiet facultatief. Geen goede zaak, dus na een half jaar heb ik de radardetector vervangen voor een cruisecontrol. Maar nu die rode verkeerslichten nog...

LOTR III

Dinsdag 02 December 2003 om 11:22

'The Return of the King' ging gisteren in premiere in Wellington (NZ) met een parade en een rode loper van 470 meter. Er zijn plannen om ook 'de Hobbit' te verfilmen...
News.com.au

Weekend

Maandag 01 December 2003 om 14:43

Gistermorgen was het de eerste adventzondag. Andere jaren vierden we dat in ons gezin met het aansteken van de eerste adventskaars, 's morgens bij het ontbijt. Maar dit jaar was het allemaal zo hectisch... 's Morgens een gezin met vier kids (inclusief logee) en een hond opstarten vergt veel organisatie. Ik was blij dat ik de tijd vond om Bach's kantate "Wie schön leuchtet der Morgenstern" te draaien voor we om half negen de deur achter ons dichttrokkken op weg naar de kerk in Utrecht.