Stoppen of (her)starten?

Maandag 30 Augustus 2004 om 20:56

Zowel NieuwNieuws.com als Staatsgeheim.com zijn offline. Technisch foutje, of zit er meer achter? Beide sites zijn overigens van journalist Ambroos Wiegers, beter bekend als Hoxha van GeenStijl - het shocklog dat na enige maanden uitblazen recent weer op stoom is gekomen.

Stoppen en (her)starten

Maandag 30 Augustus 2004 om 13:19

GJ respectievelijk FvJ, dat is. Die laatste is nooit echt weggeweest, overigens, en die eerste komt ongetwijfeld terug met iets nieuws en überkeks. Dus waarom meld ik u dit eigenlijk?!

Zout en licht

Maandag 30 Augustus 2004 om 08:39

Een volle dienst, gistermorgen - en een mooie. Vol vanwege de bevestiging van nieuwe ambtsdragers, de belijdenis van

en de van als tweede straatpastor voor de Utrechtse dak- en thuislozen. Mark preekte over Mattheus 5, vers 13-16:


U bent het zout dat de wereld leefbaar moet houden. Maar als u uw invloed verliest, wat moet er dan van de wereld worden? Weet u waar u dan nog goed voor bent? Om weggegooid en vertrapt te worden.

U bent het licht van de wereld; een hoog gelegen stad die straalt in de nacht, kan iedereen zien.

Men steekt immers geen lamp aan om er vervolgens een emmer overheen te zetten? Die lamp moet toch op een kandelaar staan en licht geven voor iedereen in huis?

Laat daarom ook uw licht voor alle mensen schijnen. Als zij dan de goede dingen zien die u doet, zullen zij uw hemelse Vader eren.

Dit gedeelte was 'aan de beurt' in Marks serie over de zaligsprekingen, maar het sloot ook wonderwel aan op de publicatie eerder deze week van een artikel over de Jeruzalemkerk in het Nederlands Dagblad. Een journalist van die krant had een paar passanten bevraagd over hun beeld van onze kerk. Hoewel ik het stuk journalistiek gesproken niet bijster goed vindt (met een duidelijke bias geschreven, tendentieus, een tekort aan diepgang en een surplus aan effectbejag) legt het toch de vinger bij een paar pijnlijke plekken. Tijd voor de zoutkorrels om uit de comfortzone van het zoutvaatje te stappen en de soep op smaak te brengen. Werk aan de winkel!

Toe aan vakantie...

Donderdag 26 Augustus 2004 om 15:59

Ik niet (wij zijn net terug!), maar Charley wel. Charley is Operations Director bij Capcave, een dotcommer die is uitgegroeid tot een solide en professionele club. Charley is toe aan vakantie en ik neem zijn taken waar als interim OD. Dat betekent veel interessante projecten en een leuk team met veel vertrouwde gezichten. U hoort mij niet klagen!

Generaal Fay rapporteert

Donderdag 26 Augustus 2004 om 15:07

We are a values based profession in which the clear majority of our Soldiers and leaders take great pride. A clear vote of confidence should be extended by the senior leadership to the leaders and Soldiers who continue to perform extraordinarily in supporting our Nation’s wartime mission. Many of our Soldiers have paid the ultimate sacrifice to preserve the freedoms and liberties that America and our Army represent throughout the world.

Is het een peptalk? Is het een tekstje uit een wervingsfoldertje voor het Amerikaanse leger? Nee, het is de ronduit beschamende 'conclusie' uit de managementsamenvatting van het report van de onderzoekscommissie onder leiding van generaal George Fay over de misstanden in Abu Ghraib. Het enige stukje dat Dubya leest, zeg maar. Jammer, want wie verder leest ontdekt dat Fay (als eerste!) het woord 'torture' gebruikt.

44 'incidenten' a la Abu Ghraib

Donderdag 26 Augustus 2004 om 12:41

Waar ligt de grens tussen 'incident' en 'trend'? Bekijk het .

'Flashmob - the Opera'

Dinsdag 24 Augustus 2004 om 15:54

De BBC brengt de hype van 2003 letterlijk een station verder.

De beste zomeractiviteit voor een egale teint

Dinsdag 24 Augustus 2004 om 13:43

Foiling spyware, browser hijackers, dialers

Dinsdag 24 Augustus 2004 om 09:06

JD schreef een uitputtende verhandeling over de gevaren die de internet-connected PC bedreigen. Uitputtend als in: 'zeer omvangrijk', maar ook uitputtend als in 'je wordt al moe als je er aan denkt'.


Een advies mis ik nog in het rijtje: DUMP Internet Explorer en Outlook. Gooi de snelkoppelingen weg (de-installeren is een crime, dus laat die programma's maar lekker staan - gebruik ze gewoon niet meer!) en schakel over op alternatieven als FireFox en Thunderbird. Een verademing in veiligheid en gebruikersgemak. Werkelijk, die operatie doet geen pijn. Hoe verknocht u ook bent aan uw vertrouwde IE of Outlook (Express), deze alternatieven doen in niets voor ze onder - integendeel!


Nog beter is natuurlijk om te switchen naar een volledig niet-Windows platform. Toegegeven, dat vergt iets meer aanpassing en gewenning. Maar of u nu kiest voor de Mac of voor een van de vele uitstekende Linux-smaken die gratis en voor niets te verkrijgen zijn, u zult verbaasd zijn over het gebruiksgemak, de berg (veelal gratis!) beschikbare software en -vooral- de minimale tijd die u kwijt bent aan onderhoud en de bestrijding van veiligheidsproblemen als virussen, wormen, backdoors, trojans en spyware.


Als u niet kunt, wilt of mag switchen naar een beter platform dan Windows raad ik u aan JD's lijstje adviezen van A tot Z door te nemen en ze plichtsgetrouw op te volgen. Ligt de weg naar een betere oplossing voor u open, overweeg dan nogmaals of u dat pad echt niet op wilt.

Vakantie voorbij...

Zondag 22 Augustus 2004 om 21:56

Henk met schapen, klik voor vergroting

Het laatste weekend voor ook Joëlle en Ilia weer naar school moeten hebben we doorgebracht op een camping in Bennekom, 'om het af te leren'.

Breinbreker - HELP!

Vrijdag 20 Augustus 2004 om 10:18

Wij komen er niet uit. Bekijkt u eens. Daar is geen speld tussen te krijgen, toch? Wie weet ons uit te leggen waar de fout zit?

Goin' back to my roots

Donderdag 19 Augustus 2004 om 21:24


Het lijkt wel of we het er om doen. Onze vorige auto, een Citroën XM, is een dag nadat wij afscheid van 'm namen teruggekeerd naar zijn roots in La Douce France. En onze trouwe Volvo 740, voor wie de bergen van het moederland van de XM iets teveel van het goede waren, is vanavond geëxporteerd naar België - het land waar hij zestien jaar geleden in Gent het licht zag.

Enig idee hoe hard u reed?

Woensdag 18 Augustus 2004 om 11:43

Enig idee hoe hard u reed?

Google, nieuwsgroepen en Atom

Woensdag 18 Augustus 2004 om 11:08

Google biedt sinds kort XML-feeds van alle nieuwsgroepen. Dat is weer eens wat anders: een van mijn favoriete RSS feedreaders voor het Windows platform is nntp//rss, een Java engine die met de regelmaat van de klok RSS feeds uitleest en via een lokale NNTP-server herpubliceert als nieuwsgroep, zodat je met je standaard nieuwslezer (Thunderbird, XNews, Outlook Express) in een moeite door ook alle andere bronnen checkt. Deze Google dienst werkt precies andersom en bakt van elke nieuwsgroep een Atom-feed die je in je standaard feedreader (bijvoorbeeld NetNewsWire) of browser (bijvoorbeeld FireFox met Sage extensie) kunt lezen. De syntax is eenvoudig: type 'http://groups-beta.google.com/group/' en plak daarachter de nieuwsgroepnaam gevolgd door '/feed/topics.xml'. Zie dit voorbeeld.

Tiscali verkoopt Oostenrijkse dochter

Maandag 16 Augustus 2004 om 19:33

Geen verrassing op zich, aangezien Tiscali's Board of Directors op 5 augustus al akkoord ging met een strategisch plan om door verkoop van 'non core assets' 250 miljoen euro te cashen: geld dat hard nodig is om een aantal aflopende leningen af te betalen. Noorwegen, Zweden, Zwitserland en Zuid-Afrika staan ook in de etalage en moeten nog dit jaar van eigenaar wisselen. Hoewel dat beduidend grotere dochters zijn, is het de vraag of ze gezamenlijk voldoende opbrengen. De koper van de Oostenrijkse activiteiten, Nextra Telecom GmbH, hoefde namelijk slechts 12 miljoen euro in contanten neer te leggen - da's nog geen 5% van de target.

Chatango

Maandag 16 Augustus 2004 om 13:42

Zojuist bij wijze van experiment toegevoegd (zie linkerkolom, onder de links): chatango, een live chatbox gebouwd in Flash. De signup / setup was zoals het hoort, kinderlijk eenvoudig dus. Nu kijken of het net zo feilloos werkt. Ziet u dat ik online ben, probeer het dan eens!

Gutter Punk

Maandag 16 Augustus 2004 om 13:30

TallSkinnyKiwi (Andrew Jones) schreef een aangrijpende en herkenbare bekentenis over de grote valkuil die 'spiritual abuse' heet.

Succesvol businessmodel voor ePublishing

Maandag 16 Augustus 2004 om 09:12

None of the books has any kind of copy protection, though Adobe's PDF format contains various digital-rights management mechanisms. "It's not worth doing it all, because it just causes problems," Engst said.

Adam Engst, uitgever van TidBits, legt in Wired het geheim van zijn succes bloot. Geen moeilijke technische DRM toestanden, maar gewoon gebruikmaken van de sterke kanten van ePublishing zonder al te veel heisa te maken van de zwakkere kanten. Door het ontbreken van het druk- en distributieproces kan een eBook sneller beschikbaar (dus actueler) en goedkoper zijn; correcties en aanvulling zijn gratis voor betalende afnemers. Engst koos wel voor PDF in plaats van (X)HTML pagina's. Een PDF document is door zijn vaste paginaopmaak makkelijker te printen en (belangrijk!) de klant heeft meer het idee dat hij een concreet product koopt, in plaats van een abstract begrip als 'toegang tot content'.

Doing the work of...?

Zaterdag 14 Augustus 2004 om 14:50

Vergelijkt u eens met . Subtiele fotofuck, nietwaar? De vlaggen op de eerste kan ik thuisbrengen: Rusland, Duitsland, Frankrijk. De eerste twee bedrijfslogo's op de andere foto ook: Halliburton (Cheney's voormalige bedrijf dat op onduidelijke wijze voor miljarden dollars opdrachten in de wacht sleepte voor de wederopbouw van Kuweit en Irak en nu de grootste moeite heeft uit te leggen wat ze voor dat geld gedaan hebben) en uiteraard Shell. Maar die derde... wie het weet mag het zeggen!


Update: dankzij webm@ik is de link duidelijk. 76 Lubricants is de belangrijkste merknaam van de Philips Petroleum Company, een bedrijf dat in 2002 is gefuseerd met Conoco Inc. tot ConocoPhilips, de op drie na grootste smeermiddelenproducent van de VS. Voormalig ConocoPhilips topman Robert E. McKee III (company bio) zwaait sinds september 2003 namens de Amerikanen de scepter over de Iraaks oliereserves. Dat heeft Halliburton-dochter Questar (een olieboorbedrijf waarvan McKee tegelijkertijd directeur is) geen windeieren gelegd. Meer schimmige details over de spelletjes op dit gebied zijn te vinden in dit artikel van Kosmotar J. Katzspliff (OnlineJournal.com).

Overstromingen in Friesland

Vrijdag 13 Augustus 2004 om 15:43

Tien tot vijftien centimeter regen viel het er het afgelopen etmaal plaatselijk en dat is meer dan de afwatering aankan. De sluizen bij Stavoren staan ondertussen wijd open, maar desondanks lopen kelders vol en staan de straten blank. Nog geen week geleden zaten ze daar in temperaturen ruim boven de dertig graden te snakken naar wat verkoeling, nu verzuipen ze bijkans. Het is ook hollen of stilstaan in ons kikkerlandje...

Bericht Leeuwarder Courant

Bericht omroep Friesland

Rara, het is geel...

Vrijdag 13 Augustus 2004 om 13:23

... en het zit in de auto met haar armen achter haar hoofd? Een blondje dat denkt dat ze zo haar hersenen in haar hoofd houdt. Categorie: raar maar waar.

'DVD & Drive' ongeval - of doodslag?

Donderdag 12 Augustus 2004 om 19:51

De 29-jarige Erwin Petterson Jr. had zelf een DVD-speler met surround-sound en een PlayStation 2 in zijn pickup truck gemonteerd, waarbij hij de standaard beveiliging (die ervoor zorgt dat het systeem alleen werkt als de auto in de parkeerstand staat) vakkundig had omzeild. Terwijl hij en een passagier al rijdend naar de film 'Road Trip' keken, raakte de auto op de verkeerde weghelft en ramde een tegenligger. De beide inzittenden van dat voertuig, een ouder echtpaar, overleden ter plekke. Petterson vertelde zijn vrouw dat hij naar de DVD had gekeken, maar ontkende dat later in de rechtbank. Volgens hem reikte hij naar een flesje frisdrank en werd hij daardoor zo sterk afgeleid dat hij de middellijn overschreed.

Read your bible...

Donderdag 12 Augustus 2004 om 15:21

Daar ga ik me zeker voor opgeven: de IKON, EO, KRO/RKK en ZvK organiseren een voorleesmarathon, waarbij de hele Nieuwe Bijbel Vertaling in vijf dagen wordt voorgelezen. Daarna zijn de bestanden te beluisteren via www.voorleesbijbel.nl. Misschien kan AC die files wel oppikken voor z'n Daily Audio Bible RSS Feed...

Gadgets

Woensdag 11 Augustus 2004 om 10:14

Altijd leuk, even sneupen bij ThinkGeek. Wat dacht u van een camera, verstopt in een aansteker? Of anders (eindelijk!) dit LED binaire horloge? Die laatste komt op m'n verlanglijstje ;-)

A Friend in Need

Woensdag 11 Augustus 2004 om 08:33

Al bladerend door een stapel plaatjes stuitte ik op deze honden. Had ik een zwaailicht op m'n hoofd gehad, dan had de hele buurt nu geweten dat ik 'm herkende: het lijkt sterk op een oud schilderij dat - in reproductie - bij mijn opa en oma aan de muur hing.

The Eye In The Sky

Dinsdag 10 Augustus 2004 om 20:38


De Hubble telescoop heeft een grote neef van ons melkwegstelsel gefotografeerd, meldt hubblesite.org. Een pleister op de wonde, nu een van Hubble's belangrijkste instrumenten recent is gesneuveld terwijl de laatste geplande reparatievlucht eerder dit jaar is afgeblazen.


Voor meer spectaculaire plaatjes hoeft u gelukkig niet zo ver te reizen als deze illustere ruimtetelescoop: de komende nachten is de jaarlijkse Perseïden-meteorenzwerm te zien vanaf de aarde - en dankzij de afwezigheid van maanlicht hebben we er hier prima zicht op, als de wolken tenminste willen wijken...

Fahrenheit 9/11

Maandag 09 Augustus 2004 om 23:51

Vanavond Fahrenheit 9/11 bekeken - schokkend om alles zo op een rijtje te zien, maar relatief weinig nieuws. Ilia daarentegen is helemaal verstuiterd. Morgen eerst de feitjes checken, voor ik me klakkeloos achter Moore schaar: sommige dingen lijken toch wel te gek voor woorden. De kern van de boodschap is echter duidelijk en onweerlegbaar. Gaat dat zien.

Overheid waarschuwt via GSM

Maandag 09 Augustus 2004 om 18:13

Vanaf eind dit jaar gaat de overheid via Cell Broadcasts (tekstberichten aan alle GSM gebruikers in een regio) waarschuwen voor omleidingen, calamiteiten e.d. De dienst kost niks, alleen zonodig even CB aanzetten op je mobieltje.

De Grote Wisseltruc

Maandag 09 Augustus 2004 om 14:10

Na een week wiebelen is Jochums eerste tand eruit! Hij ontdekte het vanmorgen opeens, waarschijnlijk heeft hij 'm met een stuk brood of ontbijtkoek verorberd. De tandenfee vist dus achter het net, maar gelukkig is het niet te laat voor die andere traditie: vanavond eten we patat, zodat Jochum z'n patatschuiver kan uitproberen ;-)

Update 19:15 uur: patatschuifproef

!

The dynamics of political statistics

Vrijdag 06 Augustus 2004 om 19:55

Julius en Biltud (Salon.com) borduurden voort op de noeste arbeid van Stuart 'PollKatz' Thiel, plaatsten de terreurwaarschuwingen bij het grafiekje van Bush's populariteit en maakten zo duidelijk wat we hier in Holland op onze klompen al aanvoelden: iedere keer als de 'Bush approval rate' in een dipje schiet of er teveel onwelgevallige koppen in de krant staan komt er prompt een 'terror alert', waarna de waardering voor Dubya weer iets aantrekt. Na een paar dagen ebt de paniek weg (meestal doordat al snel blijkt dat de acute dreiging eigenlijk al weken of maanden oud 'nieuws' is, of de aanwijzingen flinterdun) en zakt de Bush administration mee, steeds dieper het moeras van gefabriceerde bewijzen, halve waarheden en hele leugens in. Julius constateert dat de 'alerts' elkaar sneller opvolgen naarmate de verkiezingen dichterbij komen, maar stelt ook gelijk daar niets mee te willen claimen. Dat hoeft ook niet: de cijfers spreken voor zich. Zie ook de eerdere posting die hen triggerde tot deze huisvlijt.

Zon, strand en Noordzee

Vrijdag 06 Augustus 2004 om 10:38

vieren vakantie in Den Helder. Woensdag zijn we bij ze op bezoek geweest: een heerlijke dag, gezellig bijkletsen met hen en nicht Rianne, eerst op de camping en later aan het strand terwijl de kids en Colder zich vermaakten met zwemmen, krabbetjes vangen en zandkastelen bouwen. Na een smakelijke afsluiting bij Nogal Wiedus (dankjewel, Pa en Ma!) reden we terug naar huis, maar natuurlijk niet zonder bij Petten even de Hondsbosse Zeewering op te klimmen om de zon in de zee te zien zakken.

Bush bekent

Vrijdag 06 Augustus 2004 om 08:53

Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop thinking about new ways to harm our country and our people, and neither do we.

(President George W. Bush, voorafgaand aan het ondertekenen van de Defense Appropriations Act.)

't Is haast niet leuk meer, dat Bush-bashen, als Bush zelf dit soort uitspraken doet. Daar kan geen democratische verkiezingsretoriek tegenop! Opvallend: het publiek gaf geen krimp (bekijk de video). Dat kan twee dingen betekenen. Of ze zijn collectief in slaap gesukkeld, of ze realiseren zich dat er helemaal niets te lachen valt omdat Bush's uitspraak de werkelijkheid weergeeft - een werkelijkheid die nu eenmaal in-en-in-triest is.

Keep it in the family

Donderdag 05 Augustus 2004 om 11:36

Het lijkt een opmerkelijk bericht: George Bush en John Kerry zijn familie van elkaar. Sinds 1615 om precies te zijn, toen Margaret Reade (uit wie ooit Bush zou voortkomen) een zusje kreeg, Elisabeth. Zij werd een stammoeder van John Kerry. Maar ja, de 'rich and famous' zijn vaak aan elkaar verwant, helemaal in een land dat is opgebouwd door de nazaten van een handvol pelgrims. Zo blijken ook Walt Disney, Michael Douglas, Clint Eastwood, de broertjes Wright, Hugh Hefner en Prinses Diana familie van Bush en Kerry, om nog maar te zwijgen van de familiebanden met Europese vorstenhuizen (o.a. Albanië, Roemenië, Spanje, de Zweedse prinses Victoria, de Griekse prinses Alexandra). En niet te vergeten John Hinckley Jr, de man die in 1981 Ronald Reagan neerschoot.

Om het af te leren...

Dinsdag 03 Augustus 2004 om 14:15

... nog een paar plaatjes. Eerst de Champagnestreek: een land van vloeiende lijnen, vriendelijk golvende velden zover het oog reikt en strakke luchten.

En dan deze prachtige dreigende lucht boven Chéniers, letterlijk hartje Frankrijk: als je met een lineaal op je kaart twee lijnen trekt van uiterst noordoost naar uiterst zuidwest en van uiterst noordwest naar uiterst zuidoost, dan beland je hier.

Storm over Cheniers

Toegegeven, ik heb er wat aan geknutseld (bekijk 'm maar eens

), maar het scheelt niet veel met het !

Film over Pim Fortuijn

Maandag 02 Augustus 2004 om 15:26

Theo van Gogh en Gijs van de Westelaken zijn gestart met de opnames van 0605, hun complottheorie film over Pim Fortuyn. In december zal Tiscali de film 'streamen' over Internet: een primeur. Dagelijks is een verslag van de opnames te lezen op 0605defilm.nl

CBS: Aantal kerkleden stabiel

Maandag 02 Augustus 2004 om 14:33

Maar dat is een wat vertekend beeld. De Christelijke kerken slinken nog steeds, een trend die in de cijfertjes van het CBS wordt gecompenseerd door een toename bij 'overige kerkelijke gezindte' (o.a. moslims, boeddhisten). Bekijk ook de uitgebreide cijfertabel: daarin zijn interessante kruisverbanden met parameters als inkomen en opleiding te ontdekken.