Tien Beloften

Maandag 31 Januari 2005 om 16:02

Het zal u niet ontgaan zijn: de KRO is een campagne gestart waarin de Tien Geboden centraal staan. Tien filmpjes, ondersteund door advertenties en e-cards, schetsen met behulp van "de tien kernwaarden van de joods-christelijke traditie, in hedendaagse begrippen vertaald" een beeld van waar de KRO voor staat.


Sommige statements zijn duidelijk en mooi. Zo is 'ik ben trouw' een fraaie verwoording van 'pleeg geen overspel'; een interpretatie waarbij je je het gebod eigen hebt gemaakt. 'Ik wil leven' vind ik echter wat anders dan 'pleeg geen moord' - sterker nog, er zijn situaties denkbaar waarin overlevingsdrang juist aanzet tot moord. En 'Ik heb genoeg' leidt niet vanzelf tot 'Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook maar toebehoort.' Anderen kan ik amper 'matchen' met een van de geboden... Heeft u enig idee? Wie het weet mag het zeggen!

Lettervolgorde en leesbaarheid

Zondag 30 Januari 2005 om 22:58

Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel.

Deze teskt zwerft al sdins september 2003 oevr het internet, in verschillende varianten. Matt Davis (onderzoeker linguistiek aan de Cognition and Brain Sciences Unit van de Uivetrnsiiet van Cambridge) dook in de materie - en dat leevrt interessant leesveor op!

My Favorite Javascripts for Designers

Zondag 30 Januari 2005 om 22:35

Nerd alert: handige javascriptjes voor gimmicks als expand/collapse, timed layers, style switcher, form checkers...

Foutje...

Zaterdag 29 Januari 2005 om 16:53

atom.smasher.org/error/

Casema kabelinternet en klantenservice

Zaterdag 29 Januari 2005 om 14:07

Vlak voor de kerst belde een vriendelijke Casema vertegenwoordiger bij ons aan. Hij wilde weten of de omschakeling naar nieuwe frequenties voor de TV goed was verlopen - zo niet, dan konden ze een monteur langs sturen die het voor ons in orde zou maken. Niet nodig, kon ik hem vertellen, alles was vlekkeloos verlopen. Maar hun aanbieding voor kabelinternet, kon hij me daar wat meer van vertellen? Zeker, daar wist hij alles van.


Ik legde hem uit wat mijn wensen waren: een snelle uplink, meer dan de huidige 700Kb/s die xs4all me bood, en een vast IP adres. Vanwege VPN's naar bedrijf en klanten, en vanwege een paar websites die vanaf mijn huisadres worden gehost. De keuze voor het Mega pakket was snel gemaakt - 10 Mb/s down, 1 Mb/s up. Maar kreeg ik dan een vast IP? Op de website had ik daar niets over kunnen vinden, en een vast IP is voor mij essentieel. "Tuurlijk meneer!" Nou, zei ik, zo natuurlijk is dat helaas nog niet, anders vroeg ik het u niet. "Zeker weten, bij een pakket van dit niveau hoorde standaard een vast IP adres en vijf mailboxen."

Casper & Hobbes' sneeuwtaferelen

Donderdag 27 Januari 2005 om 19:16

Uitgewerkt voor grote jongens, dat wel... (niet schrikken van het registratieverhaal, gewoon even naar beneden scrollen)

CSS Rounded Box Generator

Donderdag 27 Januari 2005 om 18:11

Speciaal voor luie designers... Wil je een mooi afgerond kadertje in css? Makkelijker dan dit wordt het niet!

Plagiaat? Effe checken!

Dinsdag 25 Januari 2005 om 12:37

Kijk, da's hendig: voer het webadres van je pagina in bij copyscape en je krijgt 'n keurig overzicht van de websites die (delen van) je content hebben gejat. Werkt nog niet feilloos, maar 't is een goede start!

Stijlvol

Maandag 24 Januari 2005 om 19:51

Papa Gert Jan koopt bij de Lidl een tafellampje, model afgeplatte glazen bol op drie rechte metalen pootjes. Jochum (6) vindt 'm eigenlijk erg mooi en probeert z'n papa te bewegen de lamp niet in de woonkamer, maar op zijn slaapkamer te zetten. Papa is niet eenvoudig te overtuigen, waarop Jochum zijn argumentatie kracht bijzet door met uitgestrekte armen en veel dramatiek een pirouette te maken, en vertwijfeld uit te roepen: "Kijk nu toch om je heen, zie je hier ergens UFO-stijl?"

(Update voor nieuwsgierige aagjes: klik op het pdf-je, zo was het, zo staat het nu. Bevalt goed, trouwens. Voor nu. ;-) )

Misdadiger kan pistool declareren

Maandag 24 Januari 2005 om 10:57

Tsja, het komt uit de Telegraaf - de kans is groot dat elke nuance ontbreekt en door verkeerde accenten een compleet verkeerd beeld ontstaat. Maar naar het schijnt biedt de Wet verruiming vermogenstransacties (beter bekend als de 'Plukze' wet) een paar onverwachte meevallers voor criminelen doordat het Bureau Ontnemingen Openbaar Ministerie (BOOM), de club die het OM ondersteunt bij de uitvoering van de wet, de letter van de wet wel erg strikt toepast.


De bedoeling van de wet is ervoor te zorgen dat de crimineel geen financieel voordeel behaalt met zijn misdaad. Het BOOM gaat daarbij uit van de nullijn: als zij met de crimineel klaar zijn, is hij letterlijk geen cent wijzer geworden van z'n daad. Back to square one, alsof er helemaal niks gebeurd is, zeg maar. Als je die gedachte doortrekt vanuit het perspectief van de boef, mag je er dus ook niet armer van worden... En dat blijkt inderdaad zo te werken: de kosten die je als crimineel maakt voor het plegen van je misdaad zijn netjes aftrekbaar. Immers, als je die misdaad niet had gepleegd, had je ook niet die kosten gemaakt. Wietplantage opgerold? De kosten van de loodshuur, electriciteit, kweekbakjes e.d. krijg je terug. Overval gepleegd? De aanschafwaarde van je vuurwapen declareer je bij het OM.


Tip voor criminelen: think big. Investeer zoveel mogelijk in je 'projecten', kijk niet op een paar centen. Kies zo zwaar mogelijke bewapening en huur gerust een legertje specialisten met high-tech spulletjes in om alles soepel te laten verlopen. Slaagt je actie, dan was het een goede investering die zichzelf terugbetaalt - en mislukt het, dan stuur je de rekening naar de belastingbetaler.


In het 'bovengrondse leven' heet zoiets een stimuleringssubsidie.

Size doesn't matter

Zondag 23 Januari 2005 om 18:42

Grappig is dat, ik beschouw mezelf als een onderdeurtje - maar veel van de mensen waar ik figuurlijk tegen op kijk blijken nog kleiner van stuk te zijn.

A Personal Productivity Toolkit

Zaterdag 22 Januari 2005 om 10:47

Kort samengevat: get back to work! Lees meer bij Mark Taw

Inktspotprijs 2004 voor Tom Janssen

Vrijdag 21 Januari 2005 om 17:18

Meer van Tom Janssen is te vinden in Trouw (tweemaal per week) en op Cagle's Professional Cartoonist Index (internationaal werk).

IJsklontje erbij?

Donderdag 20 Januari 2005 om 14:26

Het flesvormige object dat u hierboven door beeld ziet schuiven is B15-A, een van de laatste 'brokjes' van ijsberg B15, een in maart 2000 van Antarctica afgebroken klont ijs die me destijds inspireerde tot dit design. Om het even voor u in perspectief te zetten: brokje B15-A is 120 kilometer lang en beslaat een oppervlakte van 2500 vierkante kilometer - dat is ruwweg even groot als de provincie Drente. De ijsberg lag op een ramkoers richting Dygalski, een 4000 jaar oude, tamelijk fragiel ogende ijstong. De afgelopen dagen is duidelijk geworden hoe Dygalski al die tijd heeft kunnen overleven: het water er omheen is zo ondiep, dat B15-A vastliep voor hij schade kon aanrichten. De ESA satelietten legden alles vast.


O, en maak u geen zorgen: dit is geen verkapte aankondiging van een redesign voor Kole's Queeste ;-)

Swarming

Maandag 17 Januari 2005 om 17:25

Even een schaamteloze plug - we hebben een nieuw speeltje op Neerlands leukste filmsite DitMoetJeZien.nl, genaamd swarming. In een balk rechts in beeld is steeds te zien hoeveel mensen op de site aaanwezig zijn, en in welk 'channel' ze uithangen (nieuws, filmrecensies, dvd, celebrities enzovoorts). Iedereen heeft z'n eigen stip, die desgewenst kan worden voorzien van een nickname. Klikt een bezoeker door naar een ander channel, dan verhuist z'n stip mee naar dat nieuwe channel. Klik je op iemands stip, dan verhuis je mee naar de pagina waar die persoon op dat moment is. Ben je benieuwd wat of hij of zij ook die film wil bezoeken? Klik op 'chat' en je weet het zo...


Helaas niet Safari-compatible, maar voor mede-maccers wel te bekijken met Firefox.

Refererspam

Maandag 17 Januari 2005 om 07:47

Hm, het ritselt de laatste tijd van de referers die naar een 'account in termination' pagina linken. Geen idee wat nu het businessmodel achter die spam is: de source bevat geen links, geen images, alleen tekst. Hoe dat nu geld oplevert... wie kan me dat uitleggen? Hoe dan ook, achter de 'lees meer' vindt u de oogst van vannacht: copy-paste in uw 'ignored domains' (bij Pivot tenminste - maar andere blogsoftware biedt vast wel een vergelijkbare optie) en u bent van déze domains verlost.

Te warm voor de tijd van het jaar?

Zondag 16 Januari 2005 om 13:09

Klik groot!

Titan Touchdown

Zaterdag 15 Januari 2005 om 13:38

klik groot

Gister landde Huygens op Titan, een maan van Saturnus. Capcave verzorgde voor ESA de live webcast: het signaal werd via de satelliet opgepikt en doorgestuurd naar duizenden internetters over de hele wereld.

Oude traditie...

Zaterdag 15 Januari 2005 om 12:45

SecurityFocus: T-Mobile gehackt

Donderdag 13 Januari 2005 om 23:42

De 21-jarige Nick Jacobsen blijkt langer dan een jaar te hebben meegelezen met de emails, sms en mms-jes van Sidekick gebruikers. Onder de slachtoffers bevond zich (naast allerlei Hollywood celebrities) ook Peter Cavicchia, cybercrime specialist bij de Amerikaanse geheime dienst. Naughty Nick werd gepakt dankzij een sterk staaltje toegepaste technologie van de Secret Service: men googlede op zijn ICQ-nummer en vond een CV met complete doopceel, door Jacobsen achtergelaten op SecurityFocus...

Apple - iPod shuffle

Woensdag 12 Januari 2005 om 18:08

Apple's nieuwste mp3-speler, de iPod Shuffle, beschikt niet over een display zodat er maar twee smaken zijn: alle tracks van voor naar achter afspelen of alles door elkaar. Probeer dat maar eens te verkopen.


De brainstormsessie verliep moeizaam. Als je het concept less is more zo letterlijk neemt (minder toeters en bellen dan de competitie, maar wel stukken duurder) dan zul je met een stevig marketingverhaal moeten komen. De vingers van de afdelingsecretaresse vonden niets te notuleren. Gedachteloos speelde ze afwisselend met een pakje kauwgum en de iPod dummy die voor haar op tafel lag.


"Niets in het leven is zeker, dus waarom het volgende nummer op je iPod wel? Enjoy uncertainty!" probeerde een marketeer schoorvoetend. De groep veerde voorzichtig op. "Life is random" kraaide de anders zo timide programmeur enthousiast. Dat was het! Een jeugdig elan maakte zich nu van de groep meester. 'Smaller than a pack of gum and much more fun' rijmelde de afdelingsecretaresse vrijmoedig, onderwijl haar kauwgumbel opblazend tot ongekende proporties.


De licht kalende marketing director knikte instemmend: dat was een prima foto-idee, een iPod Shuffle naast het pakje kauwgum van zijn secretaresse. Het hele concept sprak hem op een wonderlijke manier ontzettend aan. De iPod sprak hem opeens ontzettend aan. Zijn secretaresse sprak hem opeens ontzettend aan. Zelfs de geklapte kauwgumbel, die haar gezicht van oor tot oor had getransformeerd in een waar slagveld, sprak hem aan, althans - het leek hem niet langer een hindernis van enige betekenis. Impulsief drukte hij een zoen op haar zorgvuldig gestifte, iets te volle lippen. Zijn hart bonste alsof hij weer vijftien was. De wereld lag voor hem open. Het leven zat vol verrassingen. Tijd om die onzekerheid te omarmen, wat heet: ervan te genieten.


De afdeling 'legal' dacht daar anders over: die zag de schadeclaims van kopers met maagperforaties binnenstromen en besloot het zekere voor het onzekere te nemen.

CBS nog steeds moeite met proporties

Dinsdag 11 Januari 2005 om 21:39

De spraakmakende typewriter canard van CBS 60 minutes culmineert in het ontslag van drie topmanagers en de betrokken producer, wegens 'tekortschieten in het volgen van basale journalistieke principes'.

Microsoft's alpha tester

Dinsdag 11 Januari 2005 om 16:34

As a policy, I don't run anything that competes with Microsoft. My goal is to make sure Microsoft products are the best products in the world. It's an easy choice for me, in that sense--to run Microsoft technology. We don't run Unix. We don't run Linux. We don't run Oracle. We're 100 percent Windows, SQL Server.     (Ron Markezich, chief information officer van Microsoft)

Een mooi voorbeeld van het dogfood principe: als fabrikant moet je je eigen producten consumeren om te weten of het 'te vreten' is. Toen Comanche in ontwikkeling was, stond onze software architect Peter er op dat ik er tegen heug en meug sites in ontwikkelde, ondanks mijn bezwaren dat je een content management systeem alleen moet inzetten als je serieus content te managen hebt (en dat is lang niet altijd het geval).

Een (be)zoekers tsunami...

Dinsdag 11 Januari 2005 om 12:44

In twee weken tijd kwamen 10000 tsunami-zoekers langs

'Abu Ghraib bewakers martelden niet'

Dinsdag 11 Januari 2005 om 09:33

Charles Graner's advocaat Guy Womack bevestigt alle vooroordelen die je jegens strafpleiters kunt hebben. Hij houdt vol dat er niks mis is met het vastsnoeren van gevangen, en ontkent dat op de foto's mishandelingen zijn vastgelegd. Hij vergelijkt de afbeelding van opgestapelde naakte Irakese gevangen met de 'menselijke piramides' die Amerikaanse cheerleaders regelmatig bouwen bij grote sportevenementen: "Is dat martelen?"

Essential Fonts For Designers

Zondag 09 Januari 2005 om 19:40

Een link die je als designer graag onthoudt: goodfonts.org, met zo'n 300 extragratis lettertypes - True Type, dus geschikt voor OS-X én Windows.

Missie en Visie

Zondag 09 Januari 2005 om 00:28

Vanmorgen eerst Joëlle gedropt in op Urk, daarna naar Lelystad voor de VLV, en 's middags door naar Driebergen waar op de Lindenhorst het bestuur en de veldwerkers van Youth for Christ Utrecht wachtten. Beetje druk (stomme planning zegt Rineke), maar wel een dag om met tevredenheid op terug te zien. Zoveel geneuzel en 'commacopulatie' als ik in Lelystad mocht aanhoren, zo inhoudsvol en bevlogen was de YfC meeting.

Vrouwelijke ouderlingen en predikanten in NGK

Zaterdag 08 Januari 2005 om 23:21

Vandaag heeft de Voortgezette Landelijke Vergadering (VLV) van de Nederlands gereformeerde kerken (NGK) het besluit van de LV van 25 juni ongewijzigd aanvaard. Het staat de plaatselijke kerken nu vrij vrouwen te roepen tot de ambten. Een stap van betekenis voor de NGK - maar voor onze gemeente verandert er in de praktijk niets. Vrouwelijke ouderlingen kennen we al jaren, en vrouwelijke predikanten zullen voorlopig de kansel niet kunnen bestijgen. Volgens het akkoord van kerkelijk samenleven (AKS), waarvan de herziene, geredigeerde tekst vandaag eveneens de goedkeuring van de vergadering mocht wegdragen, is voor de benoeming van een predikant namelijk het 'instemmend advies' van de regio vereist. Het zal daarom ongetwijfeld nog de nodige voeten in de aarde hebben voor er vrouwelijke gemeentepredikanten zullen zijn. Voor andere predikantsfuncties (zoals gevangenispredikante of ziekenhuispredikante) verwacht ik echter op korte termijn de eerste toelatingsaanvragen.

Nationale Actie voor Azië

Vrijdag 07 Januari 2005 om 00:11

Hallo, welkom bij de Rode Kruis inspreeklijn!

Donderdag 06 Januari 2005 om 18:30

Maandag schreef ik over de voicegateway die Capcave had gebouwd voor TeamDakarSport, en bij die gelegenheid zei ik al over de mogelijke doelgroep: "denk aan noodhulpverleners, of mensen die door afgelegen en onherbergzame gebieden reizen." Dat riep ik natuurlijk niet zomaar: op dat moment hadden we de techniek al kostenloos aangeboden aan verschillende hulpverleningsorganisaties, waaronder het Rode Kruis.


Het gevolg is dat Capcavers Jos, Marc, Tycho en Dirk Jan nu druk bezig zijn met het opzetten van de Rode Kruis inspreeklijn, dankzij de snelle reactie van Rode Kruis webmaster Heleen en de enthousiaste medewerking van MBC-group die direct gratis extra inbellijnen beschikbaar stelde.


De medewerkers van het Rode Kruis kunnen straks op een hele simpele manier letterlijk op de website vertellen waar ze mee bezig zijn. I love it when a plan comes together!

Quick Reference Cards

Woensdag 05 Januari 2005 om 08:40

Nerd alert: een uitputtende lijst met kant en klaar printbare Quick Reference Cards voor html, css, jsp, delphi, c, c++, java, perl, php, apache, vi, mysql, uml, xml...

Voorbede gevraagd

Maandag 03 Januari 2005 om 19:59

Dinsdagavond 4 januari is er om 20:00 uur een bidstond in de Jeruzalemkerk voor Daniëlle (3 mnd). Daniëlle is opgenomen in het ziekenhuis vanwege een hersenvliesontsteking de ziekte van Kawasaki en de laatste berichten zijn zeer zorgwekkend. Denk alstublieft aan haar in uw persoonlijke gebeden.

The future of blogging

Maandag 03 Januari 2005 om 11:46

Blogging is 'in', het zal u niet zijn ontgaan. Voor mij persoonlijk is het een middel om m'n gedachten te structureren, en de dingen die ik wil onthouden vast te leggen om er later op terug te kunnen grijpen. Handig aan het eind van het jaar ;-)


Tegelijk is de techniek naar mijn smaak te beperkt. Om te kunnen bloggen heb je internettoegang nodig, en een computer met toetsenbord. Dat lijkt een laag drempeltje - en voor mij is het dat zeker 60 uur per week ook - maar het is en blijft een drempel. Don Park schreef er anderhalf jaar geleden al over, en ik schrijf bewust 'schreef', want typen deed hij niet. Ook Elizabeth Grigg (Program Manager, ex-Real, waar ze verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van o.a. RealOne en de RealPlayer G2) probeerde het toetsenbord te omzeilen door handgeschreven te bloggen via een Tablet-PC. Toch was dat het niet, en ook sms-gateways, mms-gateways en email-gateways bieden niet de definitieve oplossing: mede omdat al die technieken hun eigen technologische beperkingen meenemen naar het blogging platform. Bovendien blijft het een tussenstap, en elke technische tussenstap tussen de verwoording en het vastleggen van je gedachten is er een te veel. Ik denk dat ook Podcasting mede daarom zo populair is: het bevrijdt je van de banden van de QWERTY gateway.


Terug naar die randvoorwaarde van toetsenbord en internettoegang. Voor sommige mensen is dat om heel praktische redenen een onoverkomelijke drempel. Omdat je niet kunt typen, bijvoorbeeld. Of omdat je in omstandigheden verkeert waarin een toetsenbord en internettoegang simpelweg niet beschikbaar zijn - denk aan noodhulpverleners, of mensen die door afgelegen en onherbergzame gebieden reizen.


Voor een van onze klanten, Team Dakarsport, bouwden we daarom een voice-gateway. De equipes kunnen via hun mobiele telefoon inbellen op een Interactive Voice Response systeem - u weet wel, zo'n "Wilt u weten of u gewonnen hebt? Voer uw lotnummer in na de piep!" systeem. In dit geval vraagt de computer ze een bericht in te spreken. Na beëindiging van het gesprek post de computer de opgenomen boodschap via Bob's onvolprezen Pivot direct op het Team Dakarsport weblog.


De komende tijd ga ik kijken hoe we dit concept verder kunnen uitbreiden. Het idee is te veelbelovend om het hierbij te laten.

QuickBird Images of Tsunami Sites

Zaterdag 01 Januari 2005 om 23:29

Digital Globe publiceert satellietbeelden van Atjeh en Sri Lanka, voor en na de tsunami. De kwaliteit van de foto's is - zoals gebruikelijk bij deze club - excellent. De omvang van de schade onthutsend.

Nog even omkijken

Zaterdag 01 Januari 2005 om 18:59

2004, een jaar met impact. Een veelbewogen jaar voor ons gezin, waarin...

In protte Lok en Seine yn it Nije Jier!

Zaterdag 01 Januari 2005 om 01:06

Waar jaloezie en egoïsme heersen, vieren wanorde en allerlei kwaad hoogtij. De wijsheid van boven daarentegen is vóór alles zuiver, en verder vredelievend, mild en meegaand; ze is rijk aan ontferming en brengt niets dan goede vruchten voort, ze is onpartijdig en oprecht. Waar in vrede wordt gezaaid, brengt gerechtigheid haar vruchten voort voor hen die vrede stichten. (Jacobus)

Iedereen een zuiver, vredelievend, mild en meegaand

gewenst, vol ontferming, onpartijdig en oprecht,
in gerechtigheid en vrede.