Koninginnedag 2007

Maandag 30 April 2007 om 16:33


Een heerlijk relaxed dagje vandaag, met een bezoekje aan de vrijmarkt in Nieuwegein als meest in het oog springende activiteit. Ilia scoorde op de vrijmarkt 'We ♥ Katamari', een spel voor de PlayStation2 waar ik nog nooit van gehoord had, maar waar hij zo enthousiast over raakte dat we op de terugtocht alleen maar het kwijlspoor achter zijn fiets hoefden te volgen om de weg naar huis te vinden... ;-)

Reclame en irritatie

Vrijdag 27 April 2007 om 19:54

Peter Wiegman, projectcoördinator van de STIR, legt op Mediaonderzoek.nl de cijfertjes over de irritatie van kijkers en het volume aan commercials naast elkaar en vermoedt een relatie...

Opvallend vind ik de steile afgrond na 2004. Die is voor mij aanleiding om te vermoeden dat - naast de simpelweg niet te stuiten hoeveelheid commercials, die blijkbaar een kritische grens heeft overschreden - ook de onontkoombaarheid een rol speelt. Sinds enkele jaren lopen reclameblokken simultaan op vrijwel alle commerciële zenders. Oorspronkelijk is dat gedaan om te voorkomen dat wegzappende kijkers worden gegrepen door een programma bij een concurrerend station. Tot 25% van de kijkers zapte weg bij reclame en bleef vervolgens elders hangen. Sinds alle zenders tegelijk reclame tonen zijn de omroepen daar vanaf, zonder zichzelf kritisch te hoeven bevragen over de kwaliteit van de geboden programma's, die blijkbaar niet voldoende vermogen te boeien om een kijker terug te laten keren.

De keerzijde is echter dat er voor de kijkers geen ontkomen meer aan is. Je zapt weg omdat je geen zin hebt in reclame en gaat op zoek naar werkelijke content. Maar waar je ook naar toe zapt, overal zie je alleen maar... reclame. Waar je ook kijkt, tien zenders breed, alleen maar reclame. En elke 10 minuten begint die ellende opnieuw. Tsja, waar zou die irritatie toch vandaan komen?

Flick Off!

Donderdag 26 April 2007 om 22:35

Flick Off is een initiatief van Key Gordon, een ideëel reclamebureau uit Toronto. Al snel haakte Environmental Defence aan, en Virgin Mobile. Roots en MuchMusic volgden en toen de Canadese overheid (Ontario Ministry Of Environment) haar steun toezegde kwamen er opeens hordes schapen over de dam, zodat je ondertussen van een heuse beweging kunt spreken. De boodschap van 'Flick Off' is even simpel als effectief: als je een energieverbruiker niet gebruikt, zet 'm dan uit. Grappig detail is dan weer dat de muur aan inactieve apparatuur achter MuchMusic VJ Matte Babel in het Flashfilmpje op de homepage van flickoff.org waarschijnlijk meer energie gebruikt dan een klein dorp... Maar goed, een kniesoor die daarop let. Video na de break!

Leidraad 2007

Woensdag 25 April 2007 om 13:49

De Raad voor de Journalistiek heeft gisteren op haar jaarvergadering een Leidraad gepubliceerd; een overzicht van standpunten over wat de Raad wel of niet vindt passen bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de journalist, samengevat en per onderwerp gegroepeerd. Een zeer welkom document in deze tijd, waarin burgerjournalistiek en participatieve journalistiek explosief groeien maar door het vrijwel ontbreken van heldere kaders ook richtingen uitgaan die ronduit ontwrichtend kunnen gaan worden. Helaas ontbreekt nu juist dat hele aspect...

Henk Blanken, publicist en adjunt-hoofdredacteur van DvhN, stelt dan ook terecht in De Nieuwe Reporter: 'Internet bestaat amper, blogs en burgers doen niet mee in de "leidraad"'. Gelukkig is daar dan dat andere eerbiedwaardige journalistieke gremium, het Genootschap van Hoofdredacteuren: diezelfde Henk Blanken, Bart Brouwers (hoofdredacteur van Sp!ts en lid van de Raad voor de Journalistiek) en Laurens Verhagen (hoofdredacteur van Nu.nl) pakken de handschoen op en 'gaan voorwerk verrichten om ook in het genootschap van hoofdredacteuren met een gedegen advies over dit onderwerp te komen'.

Blijft natuurlijk de vraag of de meute reaguurders zich straks iets van zo'n - ongetwijfeld hecht doorwrocht en op ethisch hoogstaande leest geschoeid - advies zullen aantrekken. Mijn 'educated guess' is dat men er collectief de spreekwoordelijke reet mee afveegt. De praktische uitwerking zal dan ook hoofdzakelijk in handen liggen van de redacties van de sites die deze mensen bevolken. Maar ook van hen is weinig medewerking te verwachten: shocklog GeenStijl bijvoorbeeld verdient goed geld aan het volk dat bij hen over de vloer komt en roept dus, zodra enig moreel appèl op hen gedaan wordt, dat zij zichzelf niet als journalistieke productie beschouwen en daarom buiten de invloedsferen van de RvdJ of het genootschap van hoofdredacteuren vallen. Waarmee je effectief bent uitgepraat.

Nee, hoe goed bedoeld de Leidraad van de RvdJ (en straks het advies van het genootschap van hoofdredacteuren) ook mag zijn, het zal geen significante invloed hebben op de uitwassen van het Internet. Alleen strenge wetgeving en consequente handhaving kan daar soelaas bieden - maar daaraan kleven weer zoveel privacybezwaren dat ook die optie eigenlijk géén optie is.

Wat dan? Hopen dat er een moment komt waarop de beschaving doorbreekt en mensen ophouden zich op Internet als beesten te gedragen? Ik weet het niet meer, u mag het zeggen...

Mode of transportation

Dinsdag 24 April 2007 om 16:28

(klik groot)

28, 29, 30... en weg is uw deuk!

Maandag 23 April 2007 om 12:00

Da's slim: een errug goedkope én vrijwel moeiteloze manier om een auto uit te deuken. Als iemand nog zo'n truc weet om een uitlaat en een voorruit te fiksen, dan is onze Volvo straks weer helemaal strak ;-) (met dank aan Patrick voor de tip)

Lenteavond

Zondag 22 April 2007 om 22:37

Gebroken hartjes

Zondag 22 April 2007 om 19:20

Of, zoals de plantkundige ze kent: Dicentra spectabilis. Ik snap de treurige naam, maar steeds als ik ze zie wordt ik juist vrolijk... Dokter, ben ik nu officieel verknipt? Jawel, de hoogste tijd voor wat visuele antidepressiva!

Palace Hotel

Zaterdag 21 April 2007 om 07:45

Het Palace Hotel in Jeruzalem, gefotografeerd door Rita Sherman. Ook boeiend: de ontstaansgeschiedenis van dit gebouw, in het spanningsveld van de belangen van Joden, Moslims en Arabisch nationalisme, beschreven door Prof. Yildirim Yavuz.

Jeannette for Reverend

Vrijdag 20 April 2007 om 00:17

Vanavond is Jeannette Westerkamp als eerste vrouw 'toegelaten tot het ambt van predikant binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken'. Hoe waar ook, die simpele, formele zin doet geen recht aan de geest van de avond. Beter zou zijn: na een boeiende en inspirerende avond heeft de regio Utrecht zonder enige reserve - en zonder tegenstemmen - Jeannette van harte welkom geheten als predikante. Ze had het kerkelijk examen aangevraagd voor haar bijzondere taak als justitiepastor, maar de vergadering sprak de uitdrukkelijke wens uit dat ze haar gaven ook zal inzetten ten dienste van de kerken. Jeannette hield een 'proefpreek' die me kippenvel bezorgde. Troostrijk, bemoedigend, opgebouwd in meerdere 'gevoels-lagen' en zo beeldend dat je compleet werd meegevoerd... het was muisstil. Ik hoop maar dat ze af en toe bij ons de kansel opklimt, het zou toch al te gek zijn als ik eerst crimineel moet worden voor ik haar nog eens kan horen ;-)

Luistercijfers

Donderdag 19 April 2007 om 11:44

Vanmorgen werden de luistercijfers bekendgemaakt en ja, we zijn hier best wel blij. Kijk zelf maar ;-)

High-end luisteren

Donderdag 19 April 2007 om 00:01

Tsjonge, dit is wel een tikkeltje 'over the top', maar ooit, als ik groot ben, wil ik ook zo'n plekje waar je ongestoord een plaatje kunt draaien...

Herman Finkers terug in het theater

Woensdag 18 April 2007 om 10:47

Vanaf oktober begint Herman Finkers aan een nieuwe theatertour met het programma 'Na de pauze', zo meldt de Telegraaf. Da's goed nieuws! Rineke en Joëlle volgen 'Van Jonge Leu' op de voet, maar zijn shows waren nog weer een slag beter. Eens kijken waar we kaarten kunnen scoren...

Pijlinktvis

Dinsdag 17 April 2007 om 14:10

Een schitterende video (5 min.) van de geboorte van een heel firmament pijlinktvisjes. Betoverend.

Sharing Economy

Dinsdag 17 April 2007 om 11:23

Het Internet heeft ervoor gezorgd dat er op veel gebieden geen schaarste meer is en exclusiviteit is op het Internet ook ver te zoeken. Als ik iets maak, vervolgens op het Internet zet en jij download dat, dan krijgen we twee gelijkwaardige bestanden. Delen we het internetbestand met meerderen, dan vermenigvuldigt het bestand zich met het aantal deelnemers. Op Internet staat delen dus gelijk aan vermenigvuldigen. Irene Kress en Marco Raaphorst schreven een artikel voor Livre dat de spijker op de kop slaat. Het is de vraag hoelang het gaat duren voor de wetgeving is aangepast aan de veranderende wereld...

Waterdamp

Dinsdag 17 April 2007 om 08:17

Hoewel je haast zou denken dat het alcoholdampen zijn: een beetje onvast, en hij heeft de hik. Rechte lijnen trekken is ook een vak, blijkbaar ;-)

Adverteren

Zaterdag 14 April 2007 om 18:16

Mijn collegae (en vooral, de marketeers waar ik mee samenwerk) kennen me als iemand die een haat-liefde verhouding heeft met reclame. Aan de ene kant zijn banners, skyscrapers, rectangles en aanverwante malheur nodig om de rekeningen te kunnen betalen. Aan de andere kant heb ik een hartgrondige afkeer (en dan druk ik mij zacht uit) van reclame die ongewenst, slecht 'getarget', opdringerig en in het algemeen niet creatief is. Zo af en toe zie je nieuwe concepten die als een verfrissend briesje de muffe onderbroekenlucht, die zoveel reclames kenmerkt, eventjes verjaagt. Zie hier bijvoorbeeld een leuk outdoor advertising concept: duizenden posters met stills uit een commercial worden achter elkaar in de metrotunnel geplakt. En als de metro erlangs jaagt ziet de forens dit..., net zoals je vroeger een duim-flip cartoon tekende in je schoolschrift.

Natte neus

Zaterdag 14 April 2007 om 11:46

Vanmorgen lekker gewandeld met Jochum en Colder: veel slakken gezien, zelfs een slakkenrace, veel fris groen en veel laagbijdegrondse vegetatie, maar toch vooral genoten van die twee donderstenen die elkaar bezig hielden ;-)

Avondrondje

Vrijdag 13 April 2007 om 16:52


De meerkoet nestelt gevaarlijk dicht bij de kant, een eenvoudige prooi voor katten. Hopen dat dat goed gaat... De eend beschermt haar twaalf kuikentjes met verve, en het is grappig om te zien hoe ze die twee blondjes steeds binnen vleugelbereik houdt ;-)

Nulla Tenaci Invia Est Via

Dinsdag 10 April 2007 om 08:21

Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar, oftewel waar een wil is, is een weg. Het roemruchte Spyker heeft een waardige voortzetting gekregen: in minder dan tien jaar tijd zette Victor Muller het merk weer op de kaart met als voorlopig hoogtepunt de C12 Zagato, op wiens neus bovenstaand logo prijkte. Later meer plaatjes van de AutoRAI, waar ik met Jochum een dagje heb rondgelopen.

500.000

Zondag 08 April 2007 om 17:28

Vanmiddag om precies 13:02:03 kwam een bezoeker via www.jouwforum.nl naar KolesQueeste om Pachelbel's Canon in D te bekijken. Daarmee was hij of zij de 500.000ste unieke bezoeker op KQ. Bijzonder? Amper, want ik ben pas na een jaar gestart met meten, en daarnaast een paar keer opnieuw begonnen omdat de stats crashten. Maar het gaat om het idee, en ik ben allang blij dat ik al die mensen niet hoef te trakteren ;-)

Paasmorgen - Christus is opgestaan!

Zondag 08 April 2007 om 06:49

‘Waarom huil je?’ vroeg Jezus. ‘Wie zoek je?’ Maria dacht dat het de tuinman was en zei: ‘Als u hem hebt weggehaald, vertel me dan waar u hem hebt neergelegd, dan kan ik hem meenemen.’ Jezus zei tegen haar: ‘Maria!’ Ze draaide zich om en zei: ‘Rabboeni!’ (Dat betekent ‘meester’.)
(uit Johannes 20)

Download godenkellicht.mp3.

"godenkellicht" speelt.Schilderij: Monique Touwen, 'Gezicht van Christus vol bewogenheid'
Piano: Jan Vayne, 'God enkel Licht', LvdK 449

Vandaag Stille Zaterdag

Zaterdag 07 April 2007 om 10:17

Wat ben je neerslachtig mijn hart,
en wat sla je onrustig in mij!

Hoop op God,
want weer zal ik Hem loven:
Hij is de Heer, Hij maakt vrij.

Download psalm42-43.mp3.

"psalm42-43" speelt.


(Psalm 42 en 43 · tekst: Rien van den Berg · muziek: Kees van Setten · uit: Psalmen voor Nu · uitvoering: KQ)

The Passion Of The Christ - 2007

Vrijdag 06 April 2007 om 16:52

Ook dit jaar wordt Mel Gibson's The Passion of The Christ op TV getoond: in Nederland bij RTL5, in Vlaanderen op Kanaal Twee. Voor alle Googlers die hier langskomen op zoek naar extra informatie over deze film: hier vind je de kanttekeningen (met name over de inhoud en symboliek), scroll naar beneden voor een extra blokje met meer links!

Paas Integratie Project

Vrijdag 06 April 2007 om 15:22

110 derdeklassers van De Passie in Utrecht verdiepten zich 5 weken lang in het bijbelboek Micha. Diens woorden spreken tot de verbeelding en doen een sterk appel op ons: we worden geroepen ons te keren tegen onrecht. Hoogtepunt is een werkweek waarin ze een bruisende, eigentijdse en eigenwijze voorstelling maken over de profeet Micha en zijn strijd tegen onrechtvaardigheid. Joëlle en Ilia waren er druk mee: de een als technicus, de ander als acteur. Bekijk de foto's (tip: gebruik de 'start diavoorstelling'-knop)!

Vandaag Goede Vrijdag

Vrijdag 06 April 2007 om 08:40

O mens betreur je eigen soort
zo las de zoon zijn Vaders Woord
toen licht zich openbaarde...
Wie was zijn moeder? Heel de mens!
Hij is het nieuwe testament!
Hij heeft een taak op aarde!
Hij predikt hoe je leven moet
van rijk en arm, als kwaad en goed
bewust van Gods verlangen:
geen weg leidt naar zijn koninkrijk
dan deze, over Jezus’ lijk
wel aan, nu mag hij hangen.

Download Mattheuspassie-35.mp3.

"Mattheuspassie-35" speelt.

'O Mensch, bewein dein Sünde groß', in de hertaling (want een vertaling is het beslist niet) van Jan Rot. Beluister dit fragment en beoordeel voor uzelf of Rot's menselijke Mattheüspassie ook in uw CD-collectie thuishoort. Persoonlijk ben ik muzikaal vergroeid met het origineel (vanavond integraal, zonder onderbrekingen, op ClassicFM in de recente uitvoering van Ton Koopman), waar ik me ook theologisch beter bij thuis voel. Maar bovenstaande verwoording van Jan Rot vind ik een schot in de roos.

Vandaag Witte Donderdag

Donderdag 05 April 2007 om 23:37

Vandaag tot en met paaszondag vieren we in de Jeruzalemkerk - samen met ontelbare andere christenen wereldwijd - het belangrijkste feest van het kerkelijk jaar; achtereenvolgens Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen. Op KolesQueeste treft u gedurende dit paastriduum steeds een verwijzing aan naar een relevante tekst, audio of video. Vandaag dus Witte Donderdag, en de links voor vandaag zijn een eerder stukje op KQ en een deel van de Jesus-film, die via iJesus.nl als podcast is te downloaden. Deze podcast (een nieuw initiatief van Agapè) is na twee weken al tot de top 5 in iTunes doorgedrongen!

Take a parachute...

Woensdag 04 April 2007 om 09:00

Volgende week te winnen bij Erwin's AvontUren op Radio Veronica: een parachutesprong. En je moet natuurlijk wel even weten wat je precies weggeeft... Video door Marina Veereschild van Erwin Peters en producer Peter van Beek na de ehm... JUMP!

Schelpen

Dinsdag 03 April 2007 om 22:23

Deze schaal met schelpen siert momenteel niet alleen onze tuintafel, maar ook mijn bureaublad. Hebben? Beschikbaar in twee maatjes, te weten middelgroot en groter.

Prunusbloesem

Maandag 02 April 2007 om 19:24

Prunussen, getooid met prachtige bloesems, flankeren een vijver in Naarden. Mocht u het met eigen ogen willen zien: hier is het, maar spoed is geboden want over enkele dagen vist u achter 't net!

Apple en EMI: HQ downloads, geen DRM

Maandag 02 April 2007 om 15:01

Brekend nieuws uit London. Apple en EMI bieden naast de gebruikelijke DRM-beveiligde 128kb/s AAC downloads nu ook onbeveiligde 256kb/s AAC tracks via iTunes aan. Een losse track kost in die premiumkwaliteit 30% meer dan zijn DRM-evenknie, koop je echter een compleet album dan is de prijs van beide producten gelijk. Een no-brainer, lijkt me!

ING 'corrigeert' salaris Tilmant én reorganiseert

Maandag 02 April 2007 om 11:31

Opmerkelijk: waar menige CAO-onderhandeling zou stuklopen op een looneis van 3,16% verhoogde ING het salaris van haar bestuursvoorzitter Michel Tilmant het afgelopen jaar met 316%. Toegegeven, zijn jaarsalaris van 4,3 miljoen bedraagt minder dan 0,6 promille van de 7,7 miljard euro winst die ING boekte - maar het blijft een exorbitante stijging. Ik ben benieuwd of al die andere medewerkers, die minstens mede verantwoordelijk zijn voor dat bedrijfsresultaat, een soortgelijke correctie van hun financiële compensatie tegemoet mogen zien. Of dan tenminste die twee- tot drieduizend medewerkers die hun baan gaan verliezen in de aangekondigde reorganisatie...

Google als touroperator

Maandag 02 April 2007 om 09:20

Wil je van New York naar Parijs en geef je geen straat op, dan kiest Google Maps als volleerde reisleider niet zomaar het geografische midden van de stad maar het hippe Broadway als vertrekpunt en het historische Hotel de Ville als bestemming. Nog veel opmerkelijker is stap 23 in de routebeschrijving...