Kristalhelder als het water van een bergbeek

Vrijdag 15 Oktober 2021 om 10:04

Eén van de voordelen van al wat langer meelopen is dat de spullen die je zo langzamerhand om je heen hebt verzameld steeds zeldzamer worden.

Toen ik vakfotograaf werd leerde mijn eerste baas, meneer Blanken, me een wijze les. Hij zei: "Of je camera nu splinternieuw of stokoud is, peperduur of spotgoedkoop, 1/60 seconde is 1/60 seconde. Investeer alleen in goed glas, want dát maakt het verschil in beeldkwaliteit." Zelf fotografeerde hij met een oude Leicaflex, een body met slechts een zoeker, een lichtmeter, sluitertijdinstelling en een doorspoelhendel. De belangrijkste feature van de camera was de lensvatting: daar pasten Leica lenzen op, en dat vond hij veel belangrijker dan spotmeting of autofocus of belichtingsprogramma's. Omdat Leica ver boven mijn budget lag adviseerde hij me te investeren in de "poor men's Leica", Olympus. Ik kocht een tweedehands OM20 en was op mijn beurt subiet verkocht.

Follow Your Dreams

Maandag 04 Oktober 2021 om 22:36

Vorige week nam een collega afscheid, die na een mooie carrière in het bedrijfsleven nu de overstap maakt naar het onderwijs: een oude passie, en een droom die voor hem uitkomt. Als afscheid maakten we een podcast voor 'm met persoonlijke verhalen. Voor mij is het dan leuker om een lied in te zingen - en dus sleutelde ik tussen de meetings door een versie van de Poco klassieker 'Follow Your Dreams' in elkaar, met een persoonlijke boodschap erin verweven.

En da's eigenlijk een heel mooi liedje. Dit weekend, toen het te hard regende om te gaan wandelen en ik wat tijd over had, nam ik 'm daarom opnieuw op. En hoe vaker ik 'm zong (en dat was best vaak, zult u merken als u 'm beluistert) hoe meer me het gevoel bekroop dat ik misschien m'n droom maar eens moet volgen...

Gert Jan Kole · Follow Your Dreams