Bosuilen en vinkjes

Maandag 25 April 2022 om 11:24

Eerder deze week postte ik op Facebook wat foto's van bosuilen en wilde kievitsbloemen. Mijn Facebook tijdslijn bestond vanmorgen vooral uit posts van andere mensen met foto's van uilen en kievitsbloemen - alsof de wereld opeens draait om uilen en kievitsbloemen. Wat helaas, helaas, niet het geval is.

Het blijft toch een dingetje, die echokamer van de Meta-bedrijven. Algoritmes die als een selectieve loupe werken, zaken grotesk uit hun verband trekken en potsierlijk uitvergroten - als een lachspiegel op de kermis, maar dan nét subtiel genoeg om je niet in lachen te laten uitbarsten, en in plaats daarvan overtuigend de suggestie wekken dat je naar de realiteit kijkt. Dat iedereen ziet wat jij ziet. Dat jouw perceptie de waarheid is.

Zelf muziek schrijven? Gewoon doen!

Donderdag 31 Maart 2022 om 13:24

Ooit, in de vorige eeuw, heb ik een paar jaar muziekonderwijs genoten. Eerst parttime op de Stedelijke Muziekpedagogische Academie in Leeuwarden, daarna een jaartje jazz/lichte muziek op het Hilversums Conservatorium, en ten slotte een jaartje hoofdvak klassieke zang aan het Utrechts Conservatorium. Ergens halverwege dat jaar ontdekte ik dat een muziekopleiding volgen en de verantwoordelijkheid voor een gezinnetje dragen geen duurzaam houdbare combinatie was, en switchte ik naar fotografie. Muziek is sindsdien een favoriete expressievorm en bron van plezier, maar niet meer bron van inkomsten - net als fotografie ondertussen, overigens :-)

Kristalhelder als het water van een bergbeek

Vrijdag 15 Oktober 2021 om 10:04

Eén van de voordelen van al wat langer meelopen is dat de spullen die je zo langzamerhand om je heen hebt verzameld steeds zeldzamer worden.

Toen ik vakfotograaf werd leerde mijn eerste baas, meneer Blanken, me een wijze les. Hij zei: "Of je camera nu splinternieuw of stokoud is, peperduur of spotgoedkoop, 1/60 seconde is 1/60 seconde. Investeer alleen in goed glas, want dát maakt het verschil in beeldkwaliteit." Zelf fotografeerde hij met een oude Leicaflex, een body met slechts een zoeker, een lichtmeter, sluitertijdinstelling en een doorspoelhendel. De belangrijkste feature van de camera was de lensvatting: daar pasten Leica lenzen op, en dat vond hij veel belangrijker dan spotmeting of autofocus of belichtingsprogramma's. Omdat Leica ver boven mijn budget lag adviseerde hij me te investeren in de "poor men's Leica", Olympus. Ik kocht een tweedehands OM20 en was op mijn beurt subiet verkocht.

Follow Your Dreams

Maandag 04 Oktober 2021 om 22:36

Vorige week nam een collega afscheid, die na een mooie carrière in het bedrijfsleven nu de overstap maakt naar het onderwijs: een oude passie, en een droom die voor hem uitkomt. Als afscheid maakten we een podcast voor 'm met persoonlijke verhalen. Voor mij is het dan leuker om een lied in te zingen - en dus sleutelde ik tussen de meetings door een versie van de Poco klassieker 'Follow Your Dreams' in elkaar, met een persoonlijke boodschap erin verweven.

En da's eigenlijk een heel mooi liedje. Dit weekend, toen het te hard regende om te gaan wandelen en ik wat tijd over had, nam ik 'm daarom opnieuw op. En hoe vaker ik 'm zong (en dat was best vaak, zult u merken als u 'm beluistert) hoe meer me het gevoel bekroop dat ik misschien m'n droom maar eens moet volgen...

Gert Jan Kole · Follow Your Dreams

Graan dat in de aarde, in het graf neerdaalt

Maandag 05 April 2021 om 19:31

Deze Goede Vrijdag was, dankzij het virus dat de wereld nog steeds in z'n greep houdt, anders dan voorgaande jaren. In plaats van een ingetogen viering binnenshuis organiseerde Rijnwaarde een wandeling door de wijk.

Een negatieve coronatest. Woohoo!

Vrijdag 12 Maart 2021 om 12:34

Al sinds maart vorig jaar leven we hier thuis in verschillende gradaties van isolatie. We mijden alle contacten, doen een keer per week 's ochtends vroeg boodschappen bij een groothandel die zo ruim is opgezet dat je moeiteloos 2 meter afstand kunt houden, en bezoeken afgelegen natuurgebieden op tijdstippen dat andere mensen nog rustig wakker worden.

We hebben handenwasstraten ingericht met speciale zeep en 'gloves in a bottle' zodat we schone handen hebben zonder ze stuk te wassen. De alcohol-gel kopen we in per jerrycan (lang leve die groothandel), we ventileren hartstochtelijk en er staan luchtwassers die de verse lucht automatisch filteren, ioniseren, bevochtigen en de resterende virusdeeltjes met UV-C de nek omdraaien.

Cirkels (Les Moulins De Mon Coeur)

Maandag 22 Februari 2021 om 20:07

Vanmiddag kwam een nieuw speeltje binnen, een elektro-akoestische thinline gitaar. Een leuke hybride: met klankkast maar toch plat, klassiek nylonsnarig maar direct in te pluggen in je versterker of mengtafel. Weegt vrijwel niets en kost verbazingwekkend weinig. Dat moest ik vanavond natuurlijk meteen even uitproberen dus kreeg ie een bijrolletje in 'Cirkels', een liedje dat bekend is geworden in de uitvoering van Herman van Veen.

Rob Chrispijn maakte de schitterende tekst, losjes gebaseerd op 'Les Moulins De Mon Coeur' van Alan en Marilyn Bergman. De muziek is van Michel Legrand.

Gert Jan Kole · Cirkels (Les Moulins De Mon Coeur)

In februari al lente? Dat geeft broden zonder krenten.

Zondag 21 Februari 2021 om 00:11

Het lijkt iets van de laatste tijd; mensen die ergens voor doorgeleerd hebben wantrouwen en je eigen prognoses maken op basis van je eigen 'bronnen'. Maar ik moet u teleurstellen, het is al zo oud als de weg naar Rome - of in elk geval zo oud als de Enkhuizer Almanak. Die is aan z'n 426ste jaargang bezig en mijn Opa zaliger zwoer erbij, dus moet er wel iets van waar zijn.

Fotografie: Bevroren zeepbellen

Zaterdag 13 Februari 2021 om 17:00

Je hebt ze vast wel eens gezien: foto's van bevroren zeepbellen. Tijdens het bevriezen ontstaan prachtige kristalpatronen, die uitwaaieren over de hele bel.

Moeilijk? Nee hoor, iedereen kan het met deze tips.