Kristalhelder als het water van een bergbeek

Vrijdag 15 Oktober 2021 om 10:04

Eén van de voordelen van al wat langer meelopen is dat de spullen die je zo langzamerhand om je heen hebt verzameld steeds zeldzamer worden.

Toen ik vakfotograaf werd leerde mijn eerste baas, meneer Blanken, me een wijze les. Hij zei: "Of je camera nu splinternieuw of stokoud is, peperduur of spotgoedkoop, 1/60 seconde is 1/60 seconde. Investeer alleen in goed glas, want dát maakt het verschil in beeldkwaliteit." Zelf fotografeerde hij met een oude Leicaflex, een body met slechts een zoeker, een lichtmeter, sluitertijdinstelling en een doorspoelhendel. De belangrijkste feature van de camera was de lensvatting: daar pasten Leica lenzen op, en dat vond hij veel belangrijker dan spotmeting of autofocus of belichtingsprogramma's. Omdat Leica ver boven mijn budget lag adviseerde hij me te investeren in de "poor men's Leica", Olympus. Ik kocht een tweedehands OM20 en was op mijn beurt subiet verkocht.

Follow Your Dreams

Maandag 04 Oktober 2021 om 22:36

Vorige week nam een collega afscheid, die na een mooie carrière in het bedrijfsleven nu de overstap maakt naar het onderwijs: een oude passie, en een droom die voor hem uitkomt. Als afscheid maakten we een podcast voor 'm met persoonlijke verhalen. Voor mij is het dan leuker om een lied in te zingen - en dus sleutelde ik tussen de meetings door een versie van de Poco klassieker 'Follow Your Dreams' in elkaar, met een persoonlijke boodschap erin verweven.

En da's eigenlijk een heel mooi liedje. Dit weekend, toen het te hard regende om te gaan wandelen en ik wat tijd over had, nam ik 'm daarom opnieuw op. En hoe vaker ik 'm zong (en dat was best vaak, zult u merken als u 'm beluistert) hoe meer me het gevoel bekroop dat ik misschien m'n droom maar eens moet volgen...

Gert Jan Kole · Follow Your Dreams

Graan dat in de aarde, in het graf neerdaalt

Maandag 05 April 2021 om 19:31

Deze Goede Vrijdag was, dankzij het virus dat de wereld nog steeds in z'n greep houdt, anders dan voorgaande jaren. In plaats van een ingetogen viering binnenshuis organiseerde Rijnwaarde een wandeling door de wijk.

Een negatieve coronatest. Woohoo!

Vrijdag 12 Maart 2021 om 12:34

Al sinds maart vorig jaar leven we hier thuis in verschillende gradaties van isolatie. We mijden alle contacten, doen een keer per week 's ochtends vroeg boodschappen bij een groothandel die zo ruim is opgezet dat je moeiteloos 2 meter afstand kunt houden, en bezoeken afgelegen natuurgebieden op tijdstippen dat andere mensen nog rustig wakker worden.

We hebben handenwasstraten ingericht met speciale zeep en 'gloves in a bottle' zodat we schone handen hebben zonder ze stuk te wassen. De alcohol-gel kopen we in per jerrycan (lang leve die groothandel), we ventileren hartstochtelijk en er staan luchtwassers die de verse lucht automatisch filteren, ioniseren, bevochtigen en de resterende virusdeeltjes met UV-C de nek omdraaien.

Cirkels (Les Moulins De Mon Coeur)

Maandag 22 Februari 2021 om 20:07

Vanmiddag kwam een nieuw speeltje binnen, een elektro-akoestische thinline gitaar. Een leuke hybride: met klankkast maar toch plat, klassiek nylonsnarig maar direct in te pluggen in je versterker of mengtafel. Weegt vrijwel niets en kost verbazingwekkend weinig. Dat moest ik vanavond natuurlijk meteen even uitproberen dus kreeg ie een bijrolletje in 'Cirkels', een liedje dat bekend is geworden in de uitvoering van Herman van Veen.

Rob Chrispijn maakte de schitterende tekst, losjes gebaseerd op 'Les Moulins De Mon Coeur' van Alan en Marilyn Bergman. De muziek is van Michel Legrand.

Gert Jan Kole · Cirkels (Les Moulins De Mon Coeur)

In februari al lente? Dat geeft broden zonder krenten.

Zondag 21 Februari 2021 om 00:11

Het lijkt iets van de laatste tijd; mensen die ergens voor doorgeleerd hebben wantrouwen en je eigen prognoses maken op basis van je eigen 'bronnen'. Maar ik moet u teleurstellen, het is al zo oud als de weg naar Rome - of in elk geval zo oud als de Enkhuizer Almanak. Die is aan z'n 426ste jaargang bezig en mijn Opa zaliger zwoer erbij, dus moet er wel iets van waar zijn.

Fotografie: Bevroren zeepbellen

Zaterdag 13 Februari 2021 om 17:00

Je hebt ze vast wel eens gezien: foto's van bevroren zeepbellen. Tijdens het bevriezen ontstaan prachtige kristalpatronen, die uitwaaieren over de hele bel.

Moeilijk? Nee hoor, iedereen kan het met deze tips.

Moria

Zaterdag 12 September 2020 om 09:06

Er zijn grote problemen elders. Natuurrampen, gebieden die onbewoonbaar worden door klimaatverandering, gewapende conflicten. Wij (als in: het Westen, onze regeringen, door ons gekozen - dus wij) hebben daar onmiskenbaar een rol in. Met ons consumptiepatroon, dat mensen elders in armoede houdt. Door drugs te kopen die criminelen tot machtige warlords maakt. Met onze politieke en militaire inmenging om 'onze belangen te verdedigen' (lees: ons consumptiepatroon in stand te kunnen houden, de olietoevoer te garanderen, de politieke invloed van anderen te beperken).

We zaaien dood en verderf, steunen groepen links en rechts maar kunnen ook zomaar besluiten dat het nu even politiek beter uitkomt om juist hun vijanden te helpen om ze te vernietigen (denk aan de Moedjahedien, de Taliban, de Koerden, Assad, you name it). We bombarderen steden aan gort, werpen regeringen omver en bewapenen strijders aan beide zijden die in het machtsvacuüm willen springen. Hele regio's worden onleefbaar door armoede of geweld en de inwoners vluchten weg. Het overgrote merendeel wordt in de regio opgevangen, maar vijf procent probeert de oversteek naar Europa te maken en dan komt de 'ver van mijn bed show' opeens dichtbij.

Ruach - praatje bij het plaatje

Zondag 26 Juli 2020 om 17:37

Vandaag een lied om je helemaal aan over te geven: Ruach.

Het Hebreeuwse woord 'ruach' kun je soms simpelweg met ‘wind’ vertalen. Maar het kan ook een diepere betekenis hebben: adem, of Geest. Of een gemoedstoestand, een windrichting - de koers die je vaart.

De Septuaginta, de Griekse vertaling van het Oude Testament, vertaalt ruach in die ‘complexere’ betekenissen consequent met 'pneuma', een woord dat vrijwel hetzelfde scala aan betekenissen heeft. Het draait allemaal om beweging en datgene wat jou in beweging zet, je richting geeft. In het Latijn wordt 'ruach' vertaald met 'spiritus', waar ons woord 'inspiratie' vandaan komt. Dat dus.