10 jaar Internetjournalistiek IV

Maandag 13 Oktober 2003 om 09:52

Naar aanleiding van een tweeluik in de Online Journalism Review (deel 1 / deel 2) waarin belangrijke Amerikaanse Internetjournalisten van het eerste uur werden bevraagd over hun visie op Internetjournalistiek, legde ik dezelfde vragen voor aan enkele journalisten die in Nederland aan de wieg van de digitale nieuwsgaring en -distributie stonden. Eerder trof u hier al de antwoorden van Ren de Vree en Arthur Graaff; ditmaal vindt u de antwoorden van Peter Olsthoorn.

Kees en Esther

Zaterdag 11 Oktober 2003 om 21:02

We gingen op tijd weg want Gert Jan wilde voor de trouwdienst nog met de andere muzikanten repeteren. Joëlle was alleen niet thuis... Ze was naar de bibliotheek gegaan en niet bereikbaar. Een briefje voor haar op tafel gelegd: kom maar na met de bus. Bij de kerk aangekomen kon Gert Jan toch niet oefenen, want er waren nog meer musici die een heel ander genre muziek tijdens de dienst ten gehore wilden geven. Ik ben met de beide jongens even naar de stand van het VakantieBijbelFeest gegaan. Ilia heeft een kind geschminkt, Jochum heeft een ballon op de kop getikt en ik heb een praatje gemaakt.

Koninklijk de pot op

Vrijdag 10 Oktober 2003 om 18:43

Een verwarmde zitting, voor en achter regelbare pulserende warmwater douches, een hetelucht droger - kortom een top toilet. Maar dan de uitsmijter: "The unit is controlled by a battery-powered wireless remote control keypad.". Daar begrijp ik nu helemaal niets van. Dat lijkt me net zo'n overbodige gimmick als de 'eject'-toets op de AB van onze DVD speler: alsof je er niet naartoe hoeft te lopen om er een andere DVD in te doen. Of zou dit voor een tikje overmoedig jongetjes zijn, die denken dat ze vanaf twee meter afstand ook heeeel goed kunnen mikken? Gelukkig is hij zelfreinigend...
Washlet E200

Brief van JP aan Tweede Kamer

Vrijdag 10 Oktober 2003 om 18:17

"Op basis van de verstrekte informatie in juni was er vertrouwen gewekt dat die volledig en juist was. Nu dit niet het geval blijkt te zijn is het vertrouwen geschaad. Daarom kan de regering, gelet op de belangrijke constitutionele gevolgen die verbonden zijn aan het vragen en verkrijgen van toestemming voor een huwelijk alsmede de principiële aard van deze kwestie, voor de indiening van een wetsvoorstel tot verkrijging van toestemming voor een voorgenomen huwelijk als bedoeld in artikel 28, derde lid, van de Grondwet, geen verantwoordelijkheid dragen.
Dit betekent dat Z.K.H. prins Johan Friso vanaf het tijdstip van zijn huwelijk met mevrouw Wisse Smit, dat is voorzien op 24 april 2004, geen erfopvolger en lid van het Koninklijk Huis meer zal zijn.
"
Brief (PDF)

Brief van Friso aan JP

Vrijdag 10 Oktober 2003 om 18:08

"In juni heeft u het voornemen kenbaar gemaakt een toestemmingswet voor ons huwelijk bij de Staten-Generaal in te dienen. Dat was overeenkomstig onze wens gezien mijn verbondenheid met het Koninklijk Huis, ons respect voor de Koningin en haar familie, en de ondersteunende rol die Mabel en ik eventueel zouden kunnen vervullen.
Uw beslissing was mede gebaseerd op het onvolledige beeld dat wij van Mabels contacten met de heer Bruinsma opgeroepen hadden. Aangezien wij niet tijdig in alle opzichten open zijn geweest is uw vertrouwen in ons geschonden. Wij erkennen onze fout en aanvaarden de consequenties. Daarom is het nu onze wens dat de Regering geen toestemmingswet voor ons huwelijk bij de Staten-Generaal indient. Wij hopen hiermee tevens schade aan de Koningin, het Koninklijk Huis, onze families, vrienden en anderen te voorkomen.
"
Brief (PDF)

Goodies alert

Donderdag 09 Oktober 2003 om 16:17

JDiskReport analyseert schijven en folders en presenteert vervolgens een uitgebreide rapportage met statistieken over diskgebruik, bestandsgroottes, gebruiksfrequentie, filetypes enzovoorts. Die gegevens zijn te bekijken in tabellen, taart- en staafdiagrammen, opgedeeld in verschillende thematische presentaties. En het leukste van alles: JDiskReport is volgens de maker, Karsten Lentzsch, "ad- and nag-free uncrippled binary multi-platform software that is free of charge and that never expires.". Java vereist!
JDiskReport

Gadget alert

Donderdag 09 Oktober 2003 om 16:03

S3i Sound brengt de Omnivox op de markt, een soort puk met het formaat van een halfhoog theekopje. Je legt 'm op een hard oppervlak (tafel, kamerdeur, badkuip), plugt 'm in je laptop et voila: het hele oppervlak is je speaker geworden. Kewl, al is de prijs ($299) nog wat aan de hoge kant. Gotta get me one of those, someday...
S3i Sound

Basisscholieren topografisch zwak

Woensdag 08 Oktober 2003 om 12:22

Het Cito onderzocht hoe het is gesteld met de topografische kennis van groep 8-ers. Diep droef, zo blijkt: slechts 1 op de 6 kinderen weet de drie grote steden aan te wijzen op de kaart. Nauwelijks verrassend, als het Cito zelf ervan uitgaat dat je met 300 namen een wereldwijde 'mentale' topografische basiskaart bouwt. "Hoogezand - Sappermeer - Zuidbroek - Winschoten - Beerta ..." is er niet meer bij. Ik herinner me een noorderling (nee, ik noem geen namen Jochum ;-)) die bijna zakte voor z'n rijexamen omdat hij geen idee had hoe hij de opdracht van de examinator "Rij nu maar richting Zwolle" praktisch moest uitvoeren. En die vervolgens op weg naar ons toe (Nieuwegein) vanaf de ring 's Hertogenbosch telefonisch informeerde of hij al in de buurt kwam... Sinds hij met een GPS in de hand het land onveilig maakt komt hij echter overal waar hij wezen wil.

Donnie Fowler stapt op

Woensdag 08 Oktober 2003 om 09:52

Donnie Fowler, campagneleider voor Clark, heeft het bijltje er bij neer gegooid. Hij vindt dat de campagne teveel wordt bepaald door de strategen uit Washington en te weinig door de 'draft Clark' Internet movement, die Clark overhaalde mee te dingen naar het presidentschap. Doordat Clark pas vrij laat aan die oproep gehoor gaf, heeft de Internet community ruim de tijd gekregen eigen politieke ideeën te ontwikkelen. De beroepsstrategen uit Washington die Clark's officiële campagne nu regisseren leggen die ideeën naast zich neer, zo stelt Fowler.
Clark Blog: Donnie Fowler Resignation